Πού στοχεύει η συνεργασία IOGR (Sky Express) με τον όμιλο HotelBrain

Πού στοχεύει η συνεργασία IOGR (Sky Express) με τον όμιλο HotelBrain

Με στόχο τη δημιουργία συνδυαστικών τουριστικών πακέτων και υπηρεσιών boutique με… καθετοποιημένο προφίλ και ολιστική προσέγγιση σε όλο το φάσμα που περιλαμβάνει ο χώρος της φιλοξενίας, δύο… ετερόκλητοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ανακοίνωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία. 

Ο λόγος για τη συνεργασία του ομίλου IOGR, που ελέγχει την αεροπορική εταιρεία Sky express ενώ έχει ισχυρή παρουσία στον τουρισμό, logistics, ΑΠΕ και πρωτογενή τομέα, με τον όμιλο Hotel Brain που παρέχει υπηρεσίες management ξενοδοχείων και ευρύτερης διαχείρισης στο χώρο της φιλοξενίας. 

Η στρατηγική συνεργασία των δυο ομίλων θα μετουσιωθεί και σε μετοχική, με τον όμιλο IOGR να αποκτά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και καταβολή μετρητών, στρατηγικό μειοψηφικό ποσοστό στη μητρική εταιρεία του ομίλου HotelBrain. Κύκλοι που πρόσκεινται στον όμιλο IORG σημειώνουν στο Liberal Markets ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποσοστό που θα αποκτήσει η εταιρεία στη HotelBrain, όμως οι συνεργασίες και οι συνέργειες θα ξεκινήσουν άμεσα, με στόχο να «μονταριστούν» όλες οι υπηρεσίες ενόψει και της νέας σεζόν. 

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως οι δύο εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε επίπεδο και πτυχή του χώρου της φιλοξενίας όπου έχουν παρουσία, είτε η μία, είτε η άλλη. Αυτό σημαίνει δημιουργία νέων ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων που θα περιλαμβάνουν εισιτήρια, μετακίνηση, διαμονή, πιθανές ξεναγήσεις κ.λπ. Παράλληλα, θα υπάρξουν νέες συμφωνίες με τους τουριστικούς πράκτορες, μέσα από συνδυαστικά πακέτα και «καθετοποιημένες» υπηρεσίες, οι οποίες θα προσφέρουν ισχυρότερο διαπραγματευτικό εκτόπισμα σε όλα τα επίπεδα. 

Ποιος είναι ο όμιλος IOGR 

Η IOGR είναι ένας αναπτυσσόμενος όμιλος επιχειρήσεων που ελέγχει εταιρείες όπως η ανερχόμενη αεροπορική Sky express, ενώ έχει ισχυρή παρουσία στην επίγεια εξυπηρέτηση με την SKY serv. Επίσης δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο, στα logistics, στην ενέργεια, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τον πρωτογενή τομέα μέσω της Terra Creta που ασχολείται με την παραγωγή, την τυποποίηση και την εξαγωγή ελαιόλαδου. Συνολικά απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά την ανερχόμενη αεροπορική εταιρεία SKY express καλύπτει 34 εγχώριους προορισμούς και πρόσφατα συμφώνησε για την απόκτηση έξι καινούριων αεροσκαφών Airbus, τύπου Α320neo, αναβαθμίζοντας ολοσχερώς το στόλο της. Πρόκειται για μια κίνηση που η διοίκηση της εταιρείας μελετούσε καιρό, ενώ η κρίση επίσπευσε την απόκτηση των αεροσκαφών, λόγω και των μειωμένων τιμών που υπάρχουν διεθνώς. 

Η Sky express που εξειδικεύεται στα δρομολόγια εσωτερικού και σε αυτά των άγονων και επιδοτούμενων γραμμών, μπαίνει πλέον και σε δρομολόγια αυξημένου εμπορικού ενδιαφέροντος, όπως το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει την πρώτη πτήση των νέων αεροσκαφών στις 14 Δεκεμβρίου. Συνάμα, σταδιακά σχεδιάζει να ξεκινήσει και δρομολόγια εξωτερικού, μιας και τα νέα αεροσκάφη παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Το πτητικό έργο της εταιρείας έως τώρα καλύπτει 34 προορισμούς εντός Ελλάδας. Η Sky express που σήμερα απασχολεί 221 εργαζόμενους. 

Ποια είναι η HotelBrain

Η HotelBrain παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ ειδικεύεται στο να αναλαμβάνει το management σε ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το μοντέλο ανάπτυξης της HotelBrain στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά βασίζεται στη σύναψη μακροπρόθεσμων μισθώσεων ξενοδοχείων (+10 έτη) και επικεντρώνεται κυρίως στα μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία, σε αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές θερινών διακοπών. Το μοντέλο διαχείρισης βασίζεται στη κεντρική υποστήριξη των ξενοδοχείων (προμήθειες, πωλήσεις, τεχνική υποστήριξη, HR, λογιστήρια κ.λπ.).

Απασχολεί περί τους 80 εργαζομένους στην κεντρική διοίκηση και περίπου 1.200 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία (σεζόν 2019). Σήμερα, η εταιρεία έχει προβεί στη μίσθωση συνολικά 64 καταλυμάτων (3.200 δωμάτια) όλων των τύπων και σε 32 διαφορετικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Για το 2021 εκτιμάται ότι θα εκμεταλλεύεται πάνω από 75 ιδιόχρηστα ξενοδοχεία.

Ο όμιλος αναλαμβάνει όλες τις φάσεις της ανάπτυξης ενός ξενοδοχείου σε στενή συνεργασία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία ή και τους επενδυτές, με στόχο τη σωστή τοποθέτηση ή επανατοποθέτηση του ξενοδοχειακού προϊόντος στην τουριστική αγορά. Τα προηγούμενα χρόνια η HotelBrain είχε πετύχει κάποιες εξαιρετικές συμφωνίες χρηματοδότησης όπως με το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge Europe, βασικός επενδυτής του οποίου αποτελεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όπως εσχάτως, λόγω της κρίσης, αντιμετώπιζε προβλήματα.