Που στοχεύει η συγχώνευση Χαλκόρ-Ελβάλ

Που στοχεύει η συγχώνευση Χαλκόρ-Ελβάλ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται η ενδοομιλική αναδιάταξη των θυγατρικών του ομίλου Viohalco, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, την ισχυροποίηση των brands του ομίλου, αλλά και την καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η εισηγμένη Χαλκόρ θα απορροφήσει την Ελβάλ, που πλέον δεν είναι εισηγμένη, καθώς απορροφήθηκε στις αρχές του 2016 από τη μητρική Viohalco. Έτσι, έμμεσα η Ελβάλ επιστρέφει στο ελληνικό ταμπλό, ισχυροποιώντας και το brand της Χαλκόρ, χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά. Θυμίζουμε ότι τελευταία ημέρα των μετοχών της Ελβάλ στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν η 28η Φεβρουαρίου 2016.

Οι δύο όμιλοι ξεκινούν προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις τεχνικές λεπτομέρειες της συγχώνευσης, ενώ ανατέθηκε στον ελεγκτικό οίκο TMS να προβεί στην αποτίμηση των δύο εταιρειών προκειμένου στη συνέχεια να προσδιοριστεί και η σχέση ανταλλαγής μετοχών.

Επίσης, ανατέθηκε στην ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Abacus να προβεί στη διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευομένων εταιρειών και να συντάξει τη σχετική έκθεση.

Η ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού θα είναι η 31η Ιουλίου 2017, ενώ η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017. Η Χαλκόρ ιδρύθηκε το 1977 και εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 27 Δεκεμβρίου 1996.

Οι λόγοι της συγχώνευσης

Όπως προαναφέρθηκε, ολόκληρος ο όμιλος Viohalco εδώ και χρόνια βρίσκεται σε γενικευμένη αναδιάρθρωση, μαζεύοντας τις πολλαπλές θυγατρικές και δημιουργώντας πιο ισχυρά σχήματα, με μεγαλύτερο επιχειρηματικό εκτόπισμα, άρα και καλύτερη πρόσβαση στις αγορές.

Άλλωστε, το ρίσκο χώρας και η κρίση των τελευταίων ετών, έχει οδηγήσει σε «άνιση» χρηματοδότηση τις ελληνικές εταιρείες σε σχέση με τις ομοειδείς διεθνείς ανταγωνιστικές τους και αυτός ήταν ο λόγος που η μητρική μετέφερε προ τετραετίας την έδρα της στο Βέλγιο.

Το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί από την ένωση Χαλκόρ και Ελβάλ αφενός θα κερδίσει πολλά από τις οικονομίες κλίμακος, αφετέρου θα δημιουργηθεί ένα συγκρότημα με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και ισχυρή χρηματοοικονομική οντότητα.

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης συγχώνευσης, «το μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος και η ευρύτερη επιχειρηματική εμβέλεια που θα αποκτήσει η εταιρεία θα καταστήσει ευχερέστερη  την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ ταυτόχρονα το νέο σχήμα θα αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακας και συνέργειες που θα προκύψουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί ένα σχήμα με ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ.

Η Xαλκόρ που συμμετέχει με ποσοστό 26% στην άλλη θυγατρική του ομίλου Cenergy που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση Σωλ. Κορίνθου με Ελληνικά Καλώδια, λόγω της μεγάλης πτώσης της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, στράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό.

Πλέον, το 94% του κύκλου εργασιών της Χαλκόρ έρχεται από τις διεθνείς αγορές όπου στους σωλήνες χαλκού κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη, ελέγχοντας μερίδιο περί το 18%.

Ο Όμιλος Ελβάλ δραστηριοποιείται στον χώρο των προϊόντων έλασης και διέλασης αλουμινίου, διαθέτοντας άριστη ρευστότητα και επιτυγχάνοντας διαχρονικά ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης.

H Ελβάλ έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις τις τελευταίες δεκαετίες τελειοποιώντας τις τεχνολογίες έλασης αλουμινίου, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια μια καινοτόμα ιδέα στην κατασκευή φύλλων από αλουμίνιο, που χρησιμοποιούνται στα πατώματα των ψυγείων των μεταφορικών μέσων. 

Πρόκειται για καινοτομία που βραβεύτηκε πολλάκις, καθώς ο σχεδιασμός τους μετατρέπει την επιφάνεια των φύλλων σε σπυρωτή και της προσδίδει αντιολισθητικές ιδιότητες. Μέσα αυτής της κατοχυρωμένης πατέντας, η Ελβάλ έχει επεκταθεί σε δεκάδες επιπλέον χώρες.