Πού οφείλεται η αποτυχία του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού»

Πού οφείλεται η αποτυχία του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού»

Μόνον 1 από τους 365 αγρότες που κατάφεραν τελικά να υποβάλλουν ολοκληρωμένη αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών είδε τα δάνειά του να τακτοποιούνται.

Δύο ολόκληρα χρόνια από την λειτουργία του περιβόητου «εργαλείου ανακούφισης της μεσαίας τάξης» έδειξε ότι από τις 60.000 και πλέον επιχειρήσεις που προσπάθησαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, μόνον 2.000 είδαν κάποιο φως και κάποια διευκόλυνση. Είναι περιττό να υπενθυμίσουμε ότι μόλις ανακοινώθηκε ο Μηχανισμός, τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για την «σωτηρία 400.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων»...

Το ερώτημα είναι γιατί απέτυχε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός.

Η απάντηση είναι

- πρώτον, πέτυχε μόνον σε «διμερείς» διαφορές όταν δηλαδή ένας ήταν ο πιστωτής κι ένας ο οφειλέτης (π.χ. ΑΑΔΕ με φορολογούμενο, Τράπεζα με δανειολήπτη κοκ)

- δεύτερον, απέτυχε λόγω της απροθυμίας των πιστωτών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων, οι πιστωτές (τράπεζες, εφορία, φορείς) ακολουθούσαν την ασφαλή μέθοδο του benchmarking. Όριζαν δηλαδή μια σειρά από μεγέθη, προϋποθέσεις και αριθμοδείκτες που αφορούσαν τον κλάδο ή την δραστηριότητα του οφειλέτη και αξιολογούσαν τις προτάσεις ρύθμισης οφειλών με βάση αυτούς τους δείκτες.

Έλεγαν για παράδειγμα, ότι ο συγκεκριμένος κλάδος στην πραγματική οικονομία λειτουργεί π.χ. με μικτό περιθώριο κέρδους 20%. Όταν ο καταχρεωμένος απελπισμένος τραυματισμένος οφειλέτης κατέθετε μια πρόταση με προβλεπόμενο περιθώριο κέρδους 10% ή 15%, η πρόταση απορρίπτονταν.

Η αλήθεια είναι πως ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός στον τομέα της ρύθμισης Ασφαλιστικών Οφειλών προς τα ΚΕΑΟ, είχε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Ακριβώς επειδή τα κριτήρια ήταν γενικά και ισότιμα και η πρόθεση των ασφαλιστικών ταμείων περισσότερο ειλικρινής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, η συνολική κατάσταση είχε ως εξής:

- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης 60.831 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

- Έχουν υποβληθεί 6.786 αιτήσεις

- Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 2.009 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Συνοπτικά:

Α. Επιχειρήσεις

40.541 ξεκίνησαν τη διαδικασία

9.937 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα

3.063 αιτήσεις υποβλήθηκαν: 807 σε διμερή διαπραγμάτευση και 2.481 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές

1.876 βεβαίωση πληρότητας και 1.420 έναρξη διαπραγμάτευσης με πολλαπλούς πιστωτές

308 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους

29 Αποτυχίες (έλλειψη απαρτίας) - Οριστικά υποβληθείσα αίτηση προς ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ ή και προς τους δύο


B. Ελεύθεροι επαγγελματίες:

18.765 ξεκίνησαν τη διαδικασία

11.479 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα

3.358 αιτήσεις υποβλήθηκαν

768 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ

1.037 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ

Σύνολο ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ): 1.478

 

Γ. Αγρότες:

1.525 ξεκίνησαν τη διαδικασία

1.098 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα

365 αιτήσεις υποβλήθηκαν

148 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ

139 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ

1 αίτηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς προς ΥΕΕ Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα

Σύνολο ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ,ΚΕΑΟ και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση): 223