Πού να περιμένουμε τα επόμενα μεγάλα deals το 2022

Πού να περιμένουμε τα επόμενα μεγάλα deals το 2022

H εξαγορά του 48,5% της Viva έναντι 1,02 δις ευρώ από την JPMorgan τάραξε τα νερά του εγχώριου επιχειρείν για το ύψος στο οποίο τελικά έκλεισε η συναλλαγή και την αποτίμηση που πήρε το 100% της εταιρίας. Για τα ελληνικά δεδομένα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές μεταξύ ιδιωτικών εταιριών και έρχεται σε ένα κλάδο που το 2021 παρατηρήθηκαν πολλές και σημαντικές συναλλαγές (Cardlink, Evo Payment, Intrasoft).

Η δυνατότητα μιας μικρής οικονομίας να ακολουθεί τις τάσεις των επιχειρηματικών συμφωνιών στο εξωτερικό και να επιτυγχάνει υψηλά τιμήματα πώλησης είναι μια επιτυχία, μια έμπρακτη αναγνώριση αξίας που τοποθετεί τις ελληνικές επιχειρήσεις στο χάρτη των εν δυνάμει στόχων εξαγορών από μεγάλους παίκτες της Αγοράς.

Σε αυτή την κλίμακα, η πώληση των μειοψηφιών της Viva έρχεται σε συνέχεια της πώλησης της Chipita, της Pharmathen του ΔΕΔΔΗΕ και της Wind. Συνολικά το μέγεθος των επιχειρηματικών συναλλαγών που αφορούσαν ελληνικές επιχειρήσεις ή κρατικές υποδομές ξεπέρασε το 2021 τα 14 δις ευρώ. Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρήθηκε μια τόσο υψηλή δραστηριότητα έχει να κάνει με το κόστος χρηματοδότησης αλλά και τα υψηλά τιμήματα στα οποία έκλεισαν οι συμφωνίες.

Διεθνώς η σχέση των λειτουργικών κερδών προς την αξία της επιχείρησης (EV/EBITDA) έφθασε το 2021 τις 13 φορές μια σχέση όχι άσχετη και τους πολλαπλασιαστές κερδών που παρατηρήθηκαν στα Χρηματιστήρια. Σε αυτή τη σχέση οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες φαίνονται διατεθειμένοι να παραδώσουν τα κλειδιά της επιχείρησης απολαμβάνοντας τα προεξοφλημένα κέρδη πολλών δεκαετιών.

Ωστόσο πέρα από το κόστος των κεφαλαίων και τα υψηλά τιμήματα πώλησης υπάρχουν και άλλες παράμετροι που φαίνεται να οδηγούν τις κινήσεις: Η τεχνολογία και η καινοτομία είναι δύο στοιχεία που δημιουργούν ενδιαφέρον, ειδικά αν πρόκειται για τομείς που αλλάζουν τα θεμελιώδη ενός κλάδου.

Η εταιρική ευθύνη και η απόκτηση υψηλότερου θετικού αποτυπώματος στην κλίμακα ESG επίσης έχει συμβάλει στην ένταση εξαγορών που βελτιώνουν την ταυτότητα ενός ομίλου. Τέλος σε μικρότερο αλλά όχι αμελητέο βαθμό οι αγοραστές δίνουν προτεραιότητα στο ρυθμιστικό περιβάλλον και την καθετοποίησή τους περιορίζοντας τη μεταβλητότητα που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις των πρώτων υλών.

Πώς διαμορφώθηκε ο λόγος της επιχειρηματικής αξίας προς τα λειτουργικά κέρδη την περίοδο 2016 -2021 σε εγχειρήματα εξαγορών

Πηγή: Deutsche Bank

Τα καλά νέα δεν σταματάνε εδώ: Το 2022 μπορεί να μην συνεχίσει στην ίδια ένταση αφού το κόστος χρήματος αναμένεται να ανέβει κάνοντας πιο απαιτητική την απόδοση των κεφαλαίων. Οι κλάδοι που βρίσκονται στη χώρα μας στο επίκεντρο περιστρέφονται γύρω από τις εισροές του Ταμείου Ανάπτυξης και τους παραδοσιακούς κλάδους του Τουρισμού και των Τροφίμων. Εστιάζοντας λίγο περισσότερο θα αναμέναμε η πληροφορική να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών όπως και η ενέργεια.

Το ίδιο ισχύει και τα εμπορικά και οικιστικά ακίνητα καθώς και για τις αναπτύξεις που συνδέονται με υποδομές (logistics, παραχωρήσεις κλπ). Ήδη πάντως η ατζέντα της χρονιάς είναι αρκετά γεμάτη: Εκτός από τις συμφωνημένες συναλλαγές των POS των τραπεζών έρχονται κινήσεις στην πληροφορική οι οποίες θα αυξήσουν τα μεγέθη των εταιριών. Οι εξαγορές στον κλάδο όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της αγορά θα προκύψουν αναγκαστικά αφού το υπάρχον δυναμικό δεν είναι επαρκές για να καλύψει σε ολιγομελείς εταιρίες την ανάγκη που υπάρχει για την υλοποίηση των έργων πληροφορικής που έρχονται.

Η πώληση της Attica Συμμετοχών αναμένεται επίσης να κινητοποιήσει σημαντικούς παίκτες στην αγορά του τουρισμού. Στο Χρηματοοικονομικό χώρο ο κλάδος των ασφαλειών φαίνεται να ξαναμπαίνει στο επίκεντρο μετά την εξαγορά της Metlife από τη ΝΝ. Αττική Οδός και Ελ. Βενιζέλος τέλος θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τα τιμήματα που θα δοθούν καθώς ήδη υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από στρατηγικούς και οικονομικούς επενδυτές. Ο κατασκευαστικός κλάδος δύσκολα θα μείνει εκτός από ένα κύκλο εξαγορών δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί μετοχικά σε έναν εκ των τεσσάρων μεγάλων ομίλων.

Το ντόμινο εξαγορών έχει ξεκινήσει και αυτή θα είναι μια κομβική χρονιά για τις επιχειρηματικές ισορροπίες που θα επικρατήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως το εύκολο χρήμα έχει βγει από την Αγορά, οι αποτιμήσεις δεν είναι στα επίπεδα του 2012. Επομένως το παιχνίδι πλέον έχει μεταφερθεί στις μεγάλες τσέπες. Ανάλογα θα είναι και τα μεγέθη των τιμημάτων.