Ποιοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ - Πού καταγράφονται οι αυξήσεις

Ποιοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ - Πού καταγράφονται οι αυξήσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στο πρώτο διαμέρισμα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην Αττική, ενώ σε Μύκονο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα, στον Άγιο Νικόλαο οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται κατά 53%, στη Μύκονο κατά 36%, ενώ στο Κολωνάκι κατά 21%.

Ωστόσο, οι αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν οδηγούν απαραίτητα και σε μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ καθώς οι παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν καταλυτικές κυρίως για τις λαϊκές περιοχές με αποτέλεσμα σε περιοχές όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα να προκύπτουν αυξήσεις της τάξης των 10 ευρώ περίπου.

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ο στόχος για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές επιτεύχθηκε. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να πετάξει από πάνω της την υποχρέωση που είχε αναληφθεί μέσω του Μνημονίου και να παρουσιάσει τις νέες τιμές σε 10.216 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Οι περισσότερες αυξομειώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν εντός των υφιστάμενων κλιμακίων του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να προκύπτουν μικρές αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές και αντίστοιχα μικρές μειώσεις.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις. Οι ανωτέρω ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με το 2017 από 1 ευρώ έως και πάνω από 200 ευρώ. Παρά τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα τόσο από τη διεύρυνση των κλιμακίων, όσο και από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα 250.000 ευρώ από 200.000 ευρώ, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξαλείψει τις επιβαρύνσεις με αποτέλεσμα να προκύπτουν έστω και μικρές αυξήσεις στις φτωχές γειτονιές, στα νησιά και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών προκύπτουν τα εξής:

- Σε 2.122 μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες
- Σε 4.302 έμειναν σταθερές και
- Σε 3.792 που αντιστοιχεί στο 37,11% της επικράτειας αυξήθηκαν.

Μπορεί λοιπόν στον ΕΝΦΙΑ τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ως επί το πλείστων λελογισμένα, αυτό δεν ισχύει και για τους υπόλοιπους φόρους που τίθενται σε ισχύ από το νέο έτος. Συγκεκριμένα συμφέρει όσου σκέφτονται να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους στα παιδιά τους ή σε τρίτους να το πράξουν τώρα καθώς οι αντικειμενικές αξίες έχουν αυξηθεί στο 37% της επικράτειας.

Πάντως, οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών θα χάσουν τις απαλλαγές που προβλέπονται στον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα όσοι διαπιστώσουν ότι στην περιοχή τους αυξάνονται οι τιμές ζώνης και μέχρι σήμερα είχαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ενημερωθούν εάν η νέα αντικειμενική αξία του ακινήτου τους υπερβαίνει για παράδειγμα τα 150.000 ευρώ εάν πρόκειται για έγγαμο Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο του φόρου χάνοντας την έκπτωση του 50% που είχε από τον ΕΝΦΙΑ το 2017.

Είναι ενδεικτικό ότι η προχειρότητα με την οποία έγινε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς ακόμη και για τις περιοχές που θα μειωθεί η τιμή ζώνης η φορολογητέα αξία των καταστημάτων θα παραμείνει ακριβή λόγω εφαρμογής των υψηλών συντελεστών εμπορικότητας. Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τις περιοχές, που οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν. Εκεί οι ιδιοκτήτες καταστημάτων θα δουν τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος να εκτοξεύεται στα ύψη. Με πλασματικές τιμές όμως θα συνεχίσει να υπολογίζει η Εφορία και τις τιμές των οικοπέδων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Ενώ λοιπόν οι τιμές ζώνης θα αναπροσαρμοστούν τρεις συντελεστές που καθορίζουν την τελική φορολογητέα αξία των οικοπέδων θα παραμείνουν αμετάβλητοι.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τις αντικειμενικές τιμές στην Αττική και στην επαρχία