Πού βρίσκεται η υπόθεση με την παρακράτηση των χρημάτων της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ;

Πού βρίσκεται η υπόθεση με την παρακράτηση των χρημάτων της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ;

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δύο μήνες έχουν περάσει από τότε που το Liberal είχε αποκαλύψει ότι τα ΕΛΤΑ δεν αποδίδουν στη ΔΕΗ τα χρήματα από την είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος και το ερώτημα είναι που βρίσκεται αυτή η υπόθεση.

Αν και έκτοτε τα ΕΛΤΑ έχουν αποδώσει στη ΔΕΗ το μεγαλύτερο ή και το σύνολο των περίπου 50 εκατ. ευρώ που της είχαν παρακρατήσει, έως σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια αναλυτική ενημέρωση για το τι ακριβώς συνέβη, ούτε φυσικά και έχουν αποδοθεί ευθύνες σε κάποιον από τους εμπλεκόμενους.

Η αλήθεια είναι ότι η στάση τόσο των ΕΛΤΑ, όσο και της ΔΕΗ, ερευνάται από την εισαγγελέα Σίλια Αρβανίτη έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Πιο σύντομα όμως μπορεί να φέρει αποτελέσματα η έρευνα που διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλέσει αυτή την Πέμπτη, τη ΔΕΗ σε ακρόαση. Ταυτόχρονα, έχει ζητήσει από τα ΕΛΤΑ τις μηνιαίες χρηματορροές τους, προκειμένου να διερευνήσει εάν χρήματα που παρακρατήθηκαν από λογαριασμούς ρεύματος έχουν κατευθυνθεί προς την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όπου και δραστηριοποιούνται τα ταχυδρομεία και ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ. Τα ΕΛΤΑ λοιπόν απέστειλαν στη ΡΑΕ κάποια στοιχεία, τα οποία και εξετάζονται, όμως δεν αποκλείεται αυτά να μην είναι πλήρη, και να τους ζητηθούν περισσότερα. Επίσης, εξετάζεται η στάση που τήρησε τόσο καιρό - το φαινόμενο επαναλαμβανόταν κατά διαστήματα επί ένα χρόνο- ο επιβλέπων φορέας των ΕΛΤΑ ως εισπράκτορας. Ο ελεγκτής δηλαδή που όφειλε να είχε λάβει γνώση από τη ΔΕΗ ότι τα ΕΛΤΑ παρακρατούν συστηματικά χρήματα πελατών της, πολλώ δε μάλλον όταν αυτά δεν αφορούσαν μερικές χιλιάδες, παρά … μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς. Εύλογο, αφού η παρακράτηση συνέβαινε συστηματικά, και η απόδοση των ποσών στη ΔΕΗ γίνονταν με καθυστέρηση 2 ή και 3 εβδομάδων.

Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ θα κληθεί, εκτός απροόπτου, την Πέμπτη, να δώσει εξηγήσεις στη ΡΑΕ για τη στάση της. Τόσο για τα μέτρα που έλαβε, όσο και για το πως ενήργησε μετά τις εντολές που της έδωσε με την επιστολή της 7ης Μαΐου, δηλαδή να επιλύσει το πρόβλημα χωρίς εμπλοκή των καταναλωτών.

Διότι ενώ η ΔΕΗ μπορούσε να είχε πάρει από τα ΕΛΤΑ, τα αρχεία που αυτά τηρούν για τις πληρωμές, και να δει ποιοι έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα το ποσό του λογαριασμού τους και ποιοι όχι, προκειμένου να συμψηφίσει τη διαφορά με τον επόμενο, εκείνη επέλεξε άλλη οδό: Να καλεί τους πελάτες της να επισκέπτονται τα καταστήματά της, με την απόδειξη πληρωμής των ταχυδρομείων ανά χείρας, προκειμένου να διευθετήσουν το θέμα τους, επιτείνοντας στην ουσία την ταλαιπωρία τους. Αν επομένως οι εξηγήσεις της ΔΕΗ δεν πείσουν τη ΡΑΕ, τότε η τελευταία, μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο, από μερικά χιλιάδες ευρώ έως και κάποια εκατομμύρια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέμα δεν πρέπει να κλείσει σαν να πρόκειται για μια «οικογενειακή υπόθεση» δύο κρατικών εταιρειών. Διότι τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν το αδίκημα της υπεξαίρεσης, ενώ η ΔΕΗ πρέπει να πείσει ότι προχώρησε στις προσήκουσες ενέργειες αφενός για να αποτρέψει τη συσσώρευση χρέους, αφετέρου για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά.

Αν η έρευνα δεν φτάσει σε βάθος, παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, και το θέμα επιχειρηθεί να τακτοποιηθεί «όσο πιο ήσυχα γίνεται», αφενός θα πληγεί η αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων, αφετέρου θα δοθεί το μήνυμα ότι σε μια αγορά, που δεν έχει ξεπεράσει εντελώς το φάντασμα των Energa-Hellas Power, μπορεί ακόμη ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει.