ΓΔ: 898,97 1,42 (0,16 %)

Τζίρος: 14,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,97 1,42 (0,16 %)

Τζίρος: 14,94 εκατ. €   RT

Πότε θα ξεκλειδώσει η αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην Kodak 

Πότε θα ξεκλειδώσει η αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην Kodak 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη αξιοποίησης του ακινήτου, που φιλοξενούσε μέχρι το 2009 την έδρα της ιστορικής εταιρείας Kodak. Για το ακίνητο, που εκποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, τη μεγαλύτερη προσφορά, ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, κατέθεσε η κοινοπραξία Brook Lane-Noval, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης με βασικό άξονα την κατασκευή υπερσύγχρονων κτιρίων γραφείων.

Ωστόσο, η ανάπλαση του συγκεκριμένου ακινήτου, όπως και των υπόλοιπων για τα οποία, μέσω 15 διαγωνισμών, προέκυψαν πλειοδότες, θα «ξεκλειδώσει» όταν η Δικαιοσύνη ανάψει το πράσινο φως. Απαιτείται δηλαδή, το αρμόδιο δικαστήριο να εγκρίνει την έκθεση της ειδικής διαχειρίστριας που περιλαμβάνει τους υπερθεματιστές και τα ακίνητα για τα οποία έχουν πλειοδοτήσει.

Για την εν λόγω ομάδα ιδιοκτησιών, όπου και ανήκει και το οικόπεδο της Kodak, η έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου θα οδηγήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης των ακινήτων, οικοπέδων, κτιρίων και αγροτεμαχίων, επιτρέποντας την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών κ.ο.κ.  

Εκτός όμως, από τα εν λόγω ακίνητα, υπάρχει και μια μικρότερη ομάδα 10 assets, για καθένα από τα οποία υπήρξε από μία μόνο προσφορά. Σύμφωνα με το νόμο (Ν 4307/2014), όταν σε διαγωνισμούς εκποίησης ακινήτων εταιριών, που ανήκουν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, υπάρχει μία μόνο προσφορά, απαιτείται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση πιστωτών, οι οποίοι θα εγκρίνουν τις εκθέσεις της διαχειρίστριας. Η Γενική Συνέλευση έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου και αποτελεί κυρίως τυπική διαδικασία.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 10 ακίνητα για τα οποία υπάρχει από μία προσφορά, περιλαμβάνουν τέσσερις θέσεις στάθμευσης, αριθμό διαμερισμάτων στο Ηράκλειο και το 26,67% εξ αδιαιρέτου τριώροφης οικοδομής στο Παγκράτι, οικόπεδο με παλιά οικία στο Γέρακα. Πρόκειται δηλαδή, για τη...  «μαρίδα» των ακινήτων της Ektasis, τα οποία όμως, εκτιμάται ότι θα αποδώσουν υπεραξίες στους νέους ιδιοκτήτες τους. 

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το Φθινόπωρο, το δικαστικό σκέλος του project Ektasis θα έχει ολοκληρωθεί, επιτρέποντας να αλλάξουν χέρια τα ακίνητα της Ektasis, με τη λίστα των νέων ιδιοκτητών να περιλαμβάνει την αλυσίδα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke και εταιρίες του κλάδου των τροφίμων.   

Όσον αφορά το πιο προβεβλημένο από τα ακίνητα της Ektasis, το οικόπεδο της Kodak, τα σχέδια περιλαμβάνουν υψηλών προδιαγραφών κτίριο γραφείων εκτιμώμενου εμβαδού 20.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα έχει και χρήσεις εμπορίου στο ισόγειό του. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το τελικό σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου, καθώς, οι νέοι ιδιοκτήτες του έχουν χρόνο για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές μελέτες, αλλά και τις εκθέσεις βιωσιμότητας.  

Σημειώνεται ότι η αξία των επενδύσεων που δρομολογούνται για την επανάχρηση και αξιοποίηση των ακινήτων που ανήκαν στην Ektasis υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά σταδιακά από το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.