Πότε θα έρθει η άνοιξη της οικονομίας

Πότε θα έρθει η άνοιξη της οικονομίας

Το «βασικό σενάριο» βάσει του οποίου κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ήδη πάνω στο τραπέζι. Οι βασικές παραδοχές του; Ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου όπως θα «πέσει κρατικό χρήμα» στην αγορά προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις.

Πέρα από το διαθέσιμο πακέτο των 7,5 δις. ευρώ, στο… οπλοστάσιο υπάρχουν οι πόροι του React EU, τα χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης -μάλιστα με τροπολογία θα δρομολογηθεί η άμεση αξιοποίηση αυτών των πόρων πριν καν γίνουν οι εκταμιεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- αλλά και ένα «έκτακτο κονδύλι» που συγκεντρώθηκε λόγω της καλύτερης του αναμενομένου εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020. Και από τον Απρίλιο, μπορεί να ξεκινήσει η… άνοιξη της οικονομίας με γρήγορη απόσυρση των περιοριστικών μέτρων και σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης. Το βασικό σενάριο, προβλέπει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης για το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 5-6%. Από τι εξαρτώνται όλα αυτά;

1. Από την επιτυχή επανέναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου. Ένας μήνας με κατεβασμένα ρολά κοστίζει πάνω από 1,5 δις. ευρώ σε δημοσιονομικό επίπεδο. Γι’ αυτό και γίνονται -και θα γίνονται- συνεχείς εκκλήσεις στους καταναλωτές για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή συνωστισμού.

2. Από τον επιτυχή εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Το είπε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανοσοποίηση των ευπαθών ομάδων, θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επανάληψης των περιοριστικών μέτρων καθώς θα μειωθεί αισθητά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν θα φύγει ο κορωνοϊός από τη χώρα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι με το που θα πιάσουμε τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμών, θα μειωθεί αισθητά και ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία, και ο αριθμός των πολιτών που θα χρειαστεί να διασωληνωθούν και φυσικά και ο αριθμός των θανάτων.

Η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο δεν θα αποφευχθεί και αναμένεται να είναι μεγάλη. Και αυτό διότι ο πήχης είναι ψηλά. Στα 45 δις. ευρώ είχε φτάσει η προστιθέμενη αξία στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 και το ποσό αυτό με χαμένο τον μισό Ιανουάριο για το λιανεμπόριο, την εστίαση κλειστή για αρκετές εβδομάδες ακόμη αλλά και με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορευμένες μέχρι νεωτέρας, είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν τέτοιες επιδόσεις. Για το β’ τρίμηνο, το βασικό σενάριο, προβλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας και -αν όλα κυλήσουν ομαλά σε επιδημιολογικό επίπεδο- μικρή ανάπτυξη καθώς ο πήχης από πέρυσι είναι χαμηλά (σ.σ στο β’ τρίμηνο του 2020 υπήρξε ύφεση 15%). Γι’ αυτούς τους δύσκολους μήνες, έχουν ήδη προγραμματιστεί μέτρα στήριξης: η 6η φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής (θα εκταμιευτεί τον Μάρτιο), ένα πρόγραμμα κάλυψης των επαγγελματικών δαπανών και μια ΓΕΦΥΡΑ για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων επί 9 μήνες.