8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Πόσο κοστίζει και γιατί έχει οφέλη η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος

Πόσο κοστίζει και γιατί έχει οφέλη η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος
Shutterstock

Με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ'οίκον ΙΙ» να έχει παραταθεί για τέσσερις μήνες, αλλά και ευρύτερα με την ανακαίνιση διαμερισμάτων και κατοικιών να είναι μονόδρομος για την αύξηση της αξίας τους, το κόστος των συγκεκριμένων εργασιών είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανακαίνιση αποτελεί την πιο σύντομη οδό για την αύξηση του ενοικίου ή της τιμής πώλησης μιας ιδιοκτησίας. Έχει, δε, υπολογιστεί ότι ένα ακίνητο για κάθε δέκα χρόνια που περνούν, χάνει άνω του 10% της αξίας του.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανακαινίσεων παλαιών διαμερισμάτων με σκοπό την προώθηση τους στην αγορά προς μίσθωση ή πώληση αφορά σε αισθητικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της εικόνας του ακινήτου, ώστε αυτό να καταστεί ελκυστικό στους υποψήφιους μισθωτές ή αγοραστές. Έτσι, η πλειονότητα των ιδιοκτητών που μας προσεγγίζουν για να αναλάβουμε την ανακαίνιση του διαμερίσματος τους μας ζητούν αν γίνεται να μετριάσουμε το κόστος από ουσιαστικές παρεμβάσεις που δεν είναι ορατές, όπως, για παράδειγμα, η αλλαγή εξ ολοκλήρου του υδραυλικού δικτύου» σημειώνει ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, Managing Partner της κατασκευαστικής - εκτιμητικής εταιρείας Values.

Υπάρχουν όμως, τρία σενάρια κόστους ανακαίνισης, τα οποία προετοίμασε η Values για λογαριασμό του liberal markets και περιλαμβάνουν βασικές και αναβαθμισμένες εργασίες, όπως και την ολική ανακαίνιση ενός ακινήτου.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Μερεκούλιας, το πρώτο σενάριο αφορά σε μια καθαρά επιδερμική αντιμετώπιση. Γίνονται, κατά κύριο λόγο, εργασίες ελαιοχρωματισμού, αντικατάστασης των εσωτερικών θυρών καθώς και των επίπλων κουζίνας και τοποθετείται εξωτερική πόρτα ασφαλείας. Για ένα διαμέρισμα σε σχετικά μέτρια κατάσταση συντήρησης περίπου 60 τ.μ. παλαιότητας άνω των 30 ετών το κόστος ανέρχεται περίπου σε 3.000 – 3.500 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, που περιλαμβάνει αναβαθμισμένες εργασίες -πέραν των προαναφερθέντων, προβλέπει την αντικατάσταση ειδών υγιεινής και κουφωμάτων καθώς και την αντικατάσταση δαπέδων. Το κόστος ανέρχεται για το διαμέρισμα, ίδιο με αυτό της προηγούμενης περίπτωσης, περίπου σε 15.000 ευρώ. «Συνήθως αυτού του είδους οι ανακαινίσεις ζητούνται για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας» σημειώνει ο κ. Μερεκούλιας.

Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα της ολικής ανακαίνισης. Πρόκειται, όπως διευκρινίζει, για πιο δαπανηρή λύση, αλλά εγγυάται ότι ένα παλιό διαμέρισμά ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης. Τι περιλαμβάνει; Καθαιρέσεις των εσωτερικών τοίχων και σχεδιασμό από αρχιτεκτονική ομάδα των νέων χώρων του διαμερίσματος ανάλογα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών.

«Σε αυτό το σενάριο προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να διαμορφώσουμε τον προσανατολισμό των δωματίων του διαμερίσματος με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρο» εξηγεί ο κ. Μερεκούλιας.

Αυτού του είδους οι εργασίες προβλέπουν την αντικατάσταση του ηλεκτρολογικού και υδραυλικού δικτύου και την ενσωμάτωση ορισμένων «έξυπνων» εφαρμογών, με στόχο το διαμέρισμα να είναι πιο λειτουργικό. Όπως και την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης και την τοποθέτηση κουφωμάτων σύγχρονου τύπου. Το κόστος των συγκεκριμένων εργασιών διαμορφώνεται σε 25.000 ευρώ.

Ωστόσο, το τρίτο και ακριβότερο αυτό σενάριο ανακαίνισης οδηγεί στην πλήρη και ουσιαστική αναβάθμιση ενός διαμερίσματος και στην αύξηση της μεταπωλητικής αξίας του ιδίως σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων, καταλήγει ο κ. Μερεκούλιας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ'οίκον ΙΙ», για τις αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο υπαγωγής η προθεσμία αποδοχής της απόφασης υπαγωγής και υπογραφής της δανειακής σύμβασης (όπου απαιτείται) παρατείνεται έως και τις 25/4/22 (έληγε στις 26/12/2021).

Αντίστοιχα η προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων που εκπνέει στις 31/12/21 παρατείνεται αυτοδίκαια έως και τις 30/4/22.