Ποσειδώνια 2018: Η Μέκκα της παγκόσμιας ναυτιλίας στην Ελλάδα

Ποσειδώνια 2018: Η Μέκκα της παγκόσμιας ναυτιλίας στην Ελλάδα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με ρεκόρ συμμετοχής όλων των εποχών και μεγαλύτερο εκτόπισμα από κάθε άλλη περίοδο ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 8/6 το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο, που δεν είναι άλλο από τα Ποσειδώνια 2018. 

Η... Μέκκα της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι στην Ελλάδα σε μια έκθεση που οριοθετεί τις παγκόσμιες εξελίξεις στους θαλάσσιους δρόμους, στο εμπόριο, στις οικονομίες ολόκληρων χωρών αλλά και στις παγκόσμιες ισορροπίες συναλλάγματος και commodities.

Συνολικά θα συμμετάσχουν 1.920 εκθέτες από 92 χώρες, παρουσιάζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, σε μια έκθεση παγκόσμιας εμβέλειας, που έχει γίνει πλέον... θρύλος, συμπληρώνοντας 50 χρόνια διαρκούς λειτουργίας. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη έκθεση του 2016, είχαν συμμετάσχει λίγο περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες.

Φέτος καταγράφεται ρεκόρ όλων των εποχών, τόσο σε αριθμό συμμετοχών όσο και σε εκθεσιακό χώρο, ενώ η έκθεση ανοίγει τις πύλες της στο Athens Metropolitan Expo, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου.

Συγκριτικά με την προ διετίας έκθεση Ποσειδώνια, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 16% στη ζήτηση για εκθεσιακό χώρο, κάτι που μαρτυρά τη δυναμική της έκθεσης. Παράλληλα, επιβεβαιώνει το εκτόπισμα της ελληνικής ναυτιλίας και το μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου, ο οποίος ελέγχει τα περισσότερα πλοία και διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μεταφοράς φορτίου παγκοσμίως – περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου σε DWT.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη λίγες ημέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ελληνική εμπορική ναυτιλία έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, στην αύξηση του κύρους της σε διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και στην κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, προσφέροντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στη θάλασσα και στην ξηρά. H Έκθεση «Ποσειδώνια» είναι ο διαχρονικός θεσμός παγκόσμιας προβολής της ναυτιλίας μας, που συνιστά το καλύτερο παράδειγμα μιας δημιουργικής και παραγωγικής Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, δήλωσε πως «μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, οι αγορές αρχίζουν να δείχνουν θετικά σημάδια. Όπως πάντα, η έκθεση των Ποσειδωνίων αναδεικνύει το δυναμισμό και τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για την ευημερία της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλου του υπόλοιπου κόσμου.

Διατηρώντας την πρώτη θέση διεθνώς, η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει τη ναυτική της παράδοση. Αυτό αποτελεί τιμή και καθήκον για τη ναυτιλιακή μας κοινότητα και για όλους μας ξεχωριστά και είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε έναντι κάθε πρόκλησης».

Ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε. Επισήμανε πως «η συνεχής προσπάθεια της ελληνικής ναυτιλίας να προσφέρει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες, που έχει ως αποτέλεσμα να διατηρήσει η Ελλάδα την πρωτοκαθεδρία σε έναν τομέα που καθορίζει σχεδόν το 95% του παγκόσμιου εμπορίου, είναι ο βασικός πόλος έλξης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών στην Αθήνα και τα Ποσειδώνια κάθε δύο χρόνια».

Το εκτόπισμα της έκθεσης και τα κέρδη

Συνολικά 22 χώρες, μέσα από τα εθνικά τους περίπτερα θα παρουσιάσουν τα δικά τους ναυτιλιακά προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα εξειδικευμένο κοινό ναυτιλιακών στελεχών, αλλά και θεσμικών φορέων του κλάδου.

Η Βραζιλία και η Πολωνία συμμετέχουν για πρώτη φορά με εθνικά περίπτερα, πλάι σε ήδη καταξιωμένες, παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, και σε παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς εκθέτες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία.

Στον κατάλογο των εκθετών συγκαταλέγονται ακόμα η Azerbaijan Caspian Shipping, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, η Bahri, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και η International Maritime Industries, το νέο κολοσσιαίο ναυπηγείο της Saudi Aramco.

Επιπλέον και η Cruise Lines International Association (CLIA) θα συμμετάσχει φέτος στα Ποσειδώνια 2018, κάνοντας το ντεμπούτο της σε μια έκθεση που δεν έχει θέμα την κρουαζιέρα.

Εκτιμάται ότι η διοργάνωση των Ποσειδωνίων, κάθε δύο χρόνια, αποφέρει συνολικά έσοδα 62 εκατ. ευρώ στις τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων της φιλοξενίας, της εστίασης, της διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και των μεταφορών.

Η Ελλάδα, κατέχοντας την πρώτη θέση στην εμπορική ναυτιλία παγκοσμίως, με 4.727 πλοία χωρητικότητας DW 365 εκατομμυρίων τόνων, προσελκύει ναυπηγεία, κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, επενδυτές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη.