Πόσα δισ. δολάρια έχασε το κρατικό νορβηγικό fund μέσα σε τρεις μήνες;

Πόσα δισ. δολάρια έχασε το κρατικό νορβηγικό fund μέσα σε τρεις μήνες;

Το «χαστούκι» των αγορών «χτύπησε» και το κρατικό νορβηγικό fund, το οποίο είχε ξεπεράσει τα 1 τρισ. δολάρια μέσα στο 2017, ωστόσο στο α'' τρίμηνο του 2018 κατέγραψε τις πρώτες του απώλειες μετά από δύο χρόνια.

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου έχασε 1,5% ή 171 δισεκατομμύρια κορώνες, δηλαδή 21 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση των επενδυτών του. Το fund έχασε 2,2% της αξίας των μετοχών του και 0,4% στα ομόλογα, ενώ η ακίνητη περιουσία του ενισχύθηκε 2,5%.

Στο τέλος του τριμήνου, το fund κατείχε 66,2% σε μετοχές, 31,2% σε ομόλογα και 2,7% σε ακίνητα.

Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στο τρίμηνο και ο διευθύνων σύμβουλος Yngve Slyngstad δήλωσε ότι το ταμείο αναλύει τώρα το αυξανόμενο μέγεθος αυτών των εταιρειών και τους κινδύνους που θέτουν.

Αναφερόμενο στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, ο διευθύνων σύμβουλος σημείωσε πως «έχουμε δει ότι το Facebook και η Google, καθώς και πολλές άλλες εταιρείες, έχουν βρει ένα πολύ κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο», «ωστόσο αυτό που έχει αμφισβητηθεί είναι ο τρόπος χρήσης των πληροφοριών και ο τελικός ιδιοκτήτης αυτών των δεδομένων».

Πρόκειται για ένα fund που διαχειρίζεται το 1,3% των μετοχών παγκοσμίως και πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται και στις αναδυόμενες αγορές.