Κλείνει το δημοσιονομικό κενό του 2020

Κλείνει το δημοσιονομικό κενό του 2020

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης ότι τα πρόσθετα μέτρα που κατατέθηκαν στους θεσμούς θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς το κενό των 900 εκατ. ευρώ έχει περιορισθεί αυτή τη στιγμή στα 400-500 εκατ. ευρώ και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχει μηδενισθεί. Όπως τονίζουν δεν πρόκειται για μέτρα εισπρακτικά αλλά αντίθετα συμβάλλουν αφενός στην αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 

Πάντως από το οικονομικό επιτελείο δεν σχολιάζουν προς το παρόν τη βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές σημαντικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν ότι το γεγονός ότι η απόφαση δεν κάνει λόγο για αναδρομικά, διευκολύνει την κυβέρνηση που ήδη έχει έτοιμο σχέδιο νόμου και θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ακόμη και η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που οδηγεί στην καταβολή από πλευρά δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ (πρόκειται για το κενό 10 μηνών μέχρι την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) δεν φαίνεται να δημιουργεί δημοσιονομικά προβλήματα καθώς αυτά θα επιστραφούν σε βάθος χρόνου.  Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είχε διαβεβαιώσει τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά». «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή δεν θα περιλαμβάνει κάποια ειδική πρόβλεψη για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο πριν αναχωρήσουν οι θεσμοί από την Αθήνα το κενό έφθανε τα 900 εκατ. ευρώ. Πλέον έχει περιορισθεί σημαντικά. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν οι θεσμοί αποδέχονται τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς που οδηγούν στην κάλυψη του κενού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κενό περιορίσθηκε από ενέργειες που σχετίζονται με την:

1. Διεύρυνση φορολογικής βάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξηθούν οι ζητούμενες από την εφορία ηλεκτρονικές αποδείξεις και ενδεχομένως από τη μείωση χρήσης μετρητών (από τα 500 ευρώ στα 400 ευρώ). Από το νέο έτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα:

- 15-20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, (από 10% σήμερα)

- 25% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)

- 30 % για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

2. Την επισκόπηση δαπανών (spending review) από την οποία ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι ποσό μπορεί να εξοικονομηθεί. Πάντως για το 2019 υπολογίζεται ότι έχουν εξοικονομηθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ. 

3. Από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων όπου με βάση τα τελευταία στοιχεία το ρυθμισμένο ποσό ανέρχεται περίπου στα 8 δισ. ευρώ αλλά και από την καλύτερη πορεία των εισπράξεων ΦΠΑ. 

Την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2020 επιβεβαίωσε και ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ωστόσο, αρνήθηκε να προσδιορίσει το μέγεθός του, τονίζοντας ότι αυτές οι εκτιμήσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα και στόχος είναι το κενό να έχει καλυφθεί στις 15 Οκτωβρίου, όταν και η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα υποβάλει το προσχέδιο προϋπολογισμού της στην Κομισιόν. 

Πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος τάχθηκε υπέρ της μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι να κατατεθεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός με σεβασμό της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μετά το 2020 μπορεί να μειωθεί ο στόχος . «Προοδευτικά πρέπει να φτάσουμε σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί, δεν έχει κανένα νόημα στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια, η αξιοπιστία και η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι οι δυο καλύτεροι τρόποι για να φτάσουμε στη μείωση των πλεονασμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.