Πώς θα γιορτάσει η κυβέρνηση την... επέτειο του σκανδάλου Folli Follie;

Πώς θα γιορτάσει η κυβέρνηση την... επέτειο του σκανδάλου Folli Follie;

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Το σκάνδαλο Folli Follie σίγουρα δεν ανήκει στα... πολυάριθμα επιτεύγματα της 5χρονης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η καθυστερημένη αντίδραση, η συγκάλυψη των ενόχων και η επιμελής αδιαφορία των συνήθως λαλίστατων κυβερνητικών στελεχών που συνεχώς καταγγέλλουν το «παλαιό οικονομικό και πολιτικό σύστημα» δημιουργούν απορίες και δεύτερες σκέψεις για το βάθος της υπόθεσης.  

Σε δύο εβδομάδες, συμπληρώνεται ένας ολόκληρος χρόνος από την αποφράδα ημέρα των συγκλονιστικών αποκαλύψεων του επενδυτικού ομίλου QCM που μέσα από μία έκθεση μερικών σελίδων απέδειξε με στοιχεία και αριθμούς ότι ο βασιλιάς του ελληνικού επιχειρείν είναι γυμνός και τα ταμεία του άδεια.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αποφασίσθηκε στις 25 Μαΐου 2018, δηλαδή τρεις ολόκληρες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από το επενδυτικό fund QCM. Mε απλά λόγια όσοι γνώριζαν την πραγματικότητα είχαν περισσότερες από 20 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις στη διάθεσή τους για να ξεφορτώσουν τις τοξικές μετοχές και τα ομόλογα ενώ ταυτόχρονα διαμαρτύρονταν για την «αδικία» και μοίραζαν εξώδικα στους δημοσιογράφους που παρουσίαζαν την πραγματικότητα

Πριν λίγες μέρες, αποχώρησε από τον Όμιλο Folli Follie και το τελευταίο φύλλο συκής, το έσχατο μόριο αξιοπιστίας, ο διευθυντής αναδιάρθρωσης της Folli Follie, Δημήτρης Κουβάτσος. Οι ομολογιούχοι και οι πιστωτές του Ομίλου πίστευαν ότι με τον κ. Κουβάτσο και την Deloitte  θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε να ανακτήσουν ένα μέρος των τεράστιων απωλειών τους. 

Σήμερα, ένα σχεδόν χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, οι πρωταγωνιστές του κυκλοφορούν ελεύθεροι στην κοσμική Αθήνα, οι μικροεπενδυτές δεν έχουν ελπίδα ανάκτησης των ζημιών τους, αλλά και οι ομολογιούχοι διαπιστώνουν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε καν αναθεωρημένες οικονομικές καταστάσεις του 2017 και του 2018.

H χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Folli Follie εκπλήσσει για το θράσος και την ευρηματικότητα των πρωταγωνιστών αλλά ταυτόχρονα προκαλεί πελώρια ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης, την καθυστερημένη ανάληψη πρωτοβουλιών και την… ένοχη σιωπή όλων εκείνων που συνήθως με μεγάλη ευκολία καταγγέλλουν τον... καπιταλισμό, τις αγορές και την εγχώρια πλουτοκρατία.

Ποιος και γιατί στηρίζει όλους αυτούς που οι εισαγγελείς θεωρούν «εγκληματική οργάνωση» αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και άνετοι ανάμεσά μας;