Πώς ο Μιχάλης Τσαμάζ οδηγεί τον ΟΤΕ στην επόμενη μέρα

Πώς ο Μιχάλης Τσαμάζ οδηγεί τον ΟΤΕ στην επόμενη μέρα

Την προηγούμενη εβδομάδα δύο ήταν οι ειδήσεις που δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης για τον όμιλο ΟΤΕ. Πρώτον, ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις η έκδοση δύο εταιρικών ομολόγων, με αυτή για το ομόλογο διάρκειας έξι μηνών να διαμορφώνεται στο -0,237% και του επταετούς τίτλου στο 0,627%.

Η διαδικασία έκδοσης υλοποιήθηκε από τη θυγατρική με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κεφάλαια από τα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου 200 εκατ. ευρώ λήξεως του Ιουνίου 2021, αλλά και για την ανάπτυξη της εταιρείας. Τα νέα ομόλογα της OTE plc εκδόθηκαν με την εγγύηση της ΟΤΕ στο πλαίσιο του υφιστάμενου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων, ενώ αναλήφθηκαν πλήρως από την Deutsche Telekom.

Aναλυτές εκτιμούν πως η μητρική εταιρεία με αυτή την κίνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση Τσαμάζ και την πορεία της εταιρείας. Η επιτυχημένη έκδοση συνοδεύεται από την αλματώδη αύξηση της τιμής της μετοχής που κινείται στην περιοχή των 14,8 ευρώ που ισοδυναμούν με χρηματιστηριακή αξία 6,8 δισ. ευρώ., την υψηλότερη από το καλοκαίρι του 2008. 

Όπως εκτιμούν αναλυτές αναμένεται να ξεπεράσει την τιμή των 14,6 ευρώ που οριοθετεί ένα μεγάλο πυθμένα 12,5 ετών, με επόμενη αντίσταση τα 15,4 ευρώ που έχει να καταγράψει η μετοχή πριν την οικονομική κρίση και ειδικότερα τον Ιούλιο του 2008. Σημειώνεται ότι τα τελευταία εννέα χρόνια (2012-2021) η απόδοση της μετοχής είναι περίπου 1400%!

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ειδήσεων στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους επενδυτές: Ο ΟΤΕ ετοιμάζεται για αλματώδη ανάπτυξη το προσεχές διάστημα, με «σύμμαχο» τις mega επενδύσεις που δρομολογεί ύψους 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, δείχνει τη στήριξη των επενδυτών στον μετασχηματισμό που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στον όμιλο καθώς επίσης και στην υιοθέτηση σύγχρονων μοντέλων εταιρικής διακυβέρνησης. Άλλωστε ο ΟΤΕ έχει ήδη μετασχηματιστεί από μία εταιρεία τηλεπικοινωνίας, σε έναν σύγχρονο όμιλο τεχνολογίας.

Που θα «ρίξει» 2 δισ.ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της διοίκησης του Μιχάλη Τσαμάζ είναι να ολοκληρωθούν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Οι επενδύσεις αφορούν στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, αλλά και την επέκταση του δικτύου Fiber to the Home σε περισσότερα νοικοκυριά της χώρας με στόχο το μισό εκατομμύριο γραμμές έως τέλος του έτους. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως στα τέλη του τρέχοντος έτους θα υπάρχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 50%, καθώς και η κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023. Σημειώνεται πως ήδη η πληθυσμιακή κάλυψη στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα ήδη έχει ξεπεράσει το 90%.

Ο τομέας του ICT αποτελεί ένα ακόμη «στοίχημα» για την εταιρεία, καθώς καταγράφει συνεχώς αύξηση εσόδων και αντανακλά μια σειρά από σύνθετα έργα για λογαριασμό ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης του σημαντικού έργου της ψηφιακής υπογραφής στο Δημόσιο και της άυλης συνταγογράφησης.

Σε πλήρη ανάπτυξη η Cosmote TV

Η στροφή της εταιρείας στην ενίσχυση της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι εμφανής, καθώς στόχος της είναι να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά και να αυξήσει τα μερίδιά της. Η Cosmote TV αύξησε τους συνολικούς συνδρομητές της στους 577.846 το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ προχωρά σε νέες συνεργασίες για την προβολή πρωταθλημάτων δημοφιλών αγώνων.

Ήδη η συνδρομητική έκλεισε τα δικαιώματα του NBA για την αποκλειστική μετάδοση των αγώνων του αμερικανικού πρωταθλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν πως κέρδισε και τον διαγωνισμό για το ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ ταυτόχρονα έχει τα δικαιώματα προβολής των αγώνων του UEFA Champions League έως το 2024. Αξίζει να αναφερθεί πως στο Μέγαρο του Αμαρουσίου υπάρχουν σκέψεις για να εκφραστεί και επίσημα ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Super League, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ισχυρός άντρας του ΟΤΕ. Το ενδιαφέρον όπως ανέφερε ο κ.Τσαμάζ επικεντρώνεται στο να αποκτήσει η Cosmote ΤV είτε όλα τα δικαιώματα των ομάδων της Super League, είτε των πιο δυνατών ομάδων του πρωταθλήματος.

Tην ίδια στιγμή η γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρει η συνδρομητική συνεχώς εμπλουτίζεται. Για αυτό το μήνα η Cosmote TV εξασφάλισε την προβολή τριών νέων σειρών στα κανάλια Cosmote Series και Cosmote Series Marathon και δύο νέων σειρών στο Cosmote TV Plus. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης του Ομίλου περιλαμβάνει περαιτέρω ενδυνάμωση της συνδρομητικής με νέες πρωτοβουλίες και ενίσχυση του ήδη πλούσιου portfolio της Cosmote TV με νέες συνεργασίες και ταινίες.

Βιώσιμη ανάπτυξη και νέες δραστηριότητες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση αποτελεί έναν ακόμη τομέα που αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει σχεδιάσει δράσεις προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Ειδικότερα επενδύει διαρκώς στην αναβάθμιση και επέκταση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, στοχεύοντας στην αύξηση της διείσδυσης και διαθεσιμότητας των υπηρεσιών. Παράλληλα προσφέρει λύσεις στις επιχειρήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως Business Cloud και Fleet Management.

O όμιλος αναπτύσσει επίσης προϊόντα και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και στον περιορισμό των παραγόμενων αποβλήτων. 

Τέλος, ο Μιχάλης Τσαμάζ φαίνεται πως έχει αποφασίσει την είσοδο του ομίλου σε νέες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τα e-payments, αξιοποιώντας την τεχνολογική υπεροχή του ΟΤΕ, την τεχνογνωσία του και προσφέροντας λύσεις στους καταναλωτές.