Πώς κρίνει η αγορά το νέο κυβερνητικό σχήμα στην οικονομία

Πώς κρίνει η αγορά το νέο κυβερνητικό σχήμα στην οικονομία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Θετικό αντίκτυπο έχει προκαλέσει στην αγορά η σύνθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικά οι επιλογές στα κρίσιμα και παραγωγικά υπουργεία, αλλά και το γεγονός ότι έκανε πράξη τη δέσμευση να φέρει επιτυχημένους επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα στην πολιτική ώστε να συνδράμουν στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την κρίση.

Από τον Κυριάκο Πιερρακάκη που από το MIT, το Harvard και την Διανέοσις βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Επικρατείας-Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Γιάννη Τσακίρη που από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και τα Venture Capitals ανέλαβε υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τα ΣΔΙΤ, μέχρι τον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο ο οποίος από περιφερειακός διευθυντής ΝΑ Ευρώπης της Google βρέθηκε στη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, και τον Κώστα Φραγκογιαννάκη που από τη διεύθυνση ανάπτυξης της Chipita βρέθηκε υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, ο κατάλογος των ικανών στελεχών με πλούσια εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και την οικονομία είναι μεγάλος και ενδεικτικός των προθέσεων του Πρωθυπουργού να ρίξει το βάρος του στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ακόμη η Δόμνα Μιχαηλίδου (υπεύθυνη Οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και από σήμερα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης), ο Γιώργος Ζαββός (με μακρά θητεία στην Ε.Ε και ειδικός στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος), ο Νίκος Παπαθανάσης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου και έχει εργαστεί επί 35 χρόνια σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, ο Ακης Σκέρτσος που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ και φυσικά ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Σταϊκούρας, o υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης με μεγάλη εμπειρία στην πλάτη του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Στέλιος Πέτσας που ανέλαβε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχοντας διατελέσει την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο νέος υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, με βαθιά γνώση της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας μας και με καθαρό φιλελεύθερο πρόσημο στην πολιτική του σκέψη, συνθέτουν κομμάτια ενός παζλ που μια κυβέρνηση πολιτικών-τεχνοκρατών που στόχο έχει να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 21 από τα 51 μέλη της νέας κυβέρνησης, ήτοι περίπου το 40% του νέου σχήματος είναι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που προέρχονται από την... αγορά, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχουν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

Αρκετά στελέχη της αγοράς που μίλησε το Liberal σημειώνουν πως είναι θετικό ότι φαίνεται πως είναι μια κυβέρνηση που στοχεύει στην αποτελεσματικότητα και όχι πως θα εξυπηρετήσει ενδοκομματικές ισορροπίες. Δεν μπήκαν δηλαδή στα υπουργεία πρόσωπα άσχετα με το αντικείμενο που θα καταπιαστούν, αλλά επαγγελματίες με συγκεκριμένες δεξιότητες στον εκάστοτε τομέα διορισμού τους.

Αυτό, οδηγεί την αγορά στο εύλογο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι αποτελεσματική και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η εξοικείωση των στελεχών με τη δουλειά τους στα υπουργεία θα είναι πιο σύντομη. Δύο εκ των στελεχών της αγοράς που συνομίλησε το Liberal, καταθέτουν επώνυμα την άποψή τους για το κυβερνητικό σχήμα.

Μπ. Αγγελετόπουλος : Ο Κυριάκος δεν φοβάται τους ικανούς

Ο διευθύνων σύμβουλος της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ Μπάμπης Αγγελετόπουλος τονίζει πως «η αίσθηση που βγάζει η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά θετική, καθώς σε όλες τις θέσεις έχουν επιλεγεί άνθρωποι δοκιμασμένοι, που ξέρουν το αντικείμενο στο οποίο διορίστηκαν, ικανοί από την πρώτη ημέρα να παρουσιάσουν δουλειά.

Με λίγα λόγια είναι άνθρωποι και στελέχη με εμπειρία, άρα θα απαιτηθεί πολύ μικρός χρόνος προσαρμογής και σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Στον κρίσιμο οικονομικό τομέα, κατά τη γνώμη μου ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είναι μια εξαιρετική επιλογή, πρόκειται για πολύ μεθοδικό άνθρωπο και πολύ “διαβασμένο” στο αντικείμενό του και αξίζει να δοκιμαστεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το καλό με τον Κυριάκο, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν από κοντά και έχουν συνεργαστεί μαζί του, είναι πως... δεν φοβάται τους ικανούς και αυτό είναι κυρίαρχο στοιχείο για έναν επιτυχημένο manager. Να μη φοβάται τους ικανούς να να ξέρει να τους αξιοποιεί κατάλληλα».

Κων/νος Καρδιασμένος: Σύνθεση ουσίας και αποτελεσματικότητας

Ο οικονομολόγος και διαχειριστής κεφαλαίων Κωνσταντίνος Καρδιασμένος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «το γεγονός ότι ξένοι οίκοι και μεγάλα πρακτορεία του εξωτερικού που από χθες έχουν εκφραστεί με πολύ καλά λόγια για το τι σηματοδοτεί η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, λέει πολλά για τις προσδοκίες που υπάρχουν. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος σε όλα τα επίπεδα.

Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετική, αποπνέει μια εικόνα ανανέωσης, αλλά κυρίως εικόνα σύνθεσης ουσίας και αποτελεσματικότητας. Κρίνω εξαιρετικά θετική εξέλιξη το ότι δεν μπήκαν π..χ. 10 δικηγόροι ή 10 δημοσιογράφοι σε... άσχετα υπουργεία ώστε να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες, αλλά σε κάθε τομέα τοποθετήθηκαν άνθρωποι που γνωρίζουν τη δουλειά, συμβατό με τις σπουδές τους και την έως τώρα επαγγελματική τους εμπειρία.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι πως ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι εξαιρετικά καλά προετοιμασμένος για το ρόλο του. Είναι άνθρωπος της δουλειάς, αφανής, ξέρει πολύ καλά τα οικονομικά, έχει άριστη εικόνα των τεκταινομένων και κατά τη γνώμη μου, θα τα πάει εξαιρετικά.

Πάντως, το κυρίαρχο δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά το συνολικό πρόγραμμα που θα κληθούν να εφαρμόσουν και αυτό είναι ήδη δημοσιευμένο. Υπάρχει βεβαίως ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα... βρουν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί στα υπουργεία. Και μπορεί στο Οικονομικών λίγο πολύ να είναι γνωστά τα στοιχεία, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι δε θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις σε άλλα υπουργεία.

Εν κατακλείδι, οι ξένοι έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι είναι θετικά διακείμενοι στην κυβερνητική αλλαγή, υπήρχε μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο, ίσως και λίγος “αέρας” από την Παρασκευή, οπότε χθες έγινε profit taking. Τέλος, ένα καλό νέο, μια μεγάλη απόφαση ή κάτι άλλο μέσα στο καλοκαίρι, θα φέρει ενθουσιασμό και θα οδηγήσει σε νέα έξοδο στις αγορές τη χώρα μας».