Πώς (και γιατί) τρέχει η ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ της Lamda

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Δυναμικά προχωρά η διαδικασία άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής για τους μετόχους που επιθυμούν να συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, της Lamda Development, η οποία διαμορφώνει και τον οικονομικό «θεμέλιο λίθο» για την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται την προσεχή Δευτέρα και στην ανάδοχο του project η αισιοδοξία είναι διάχυτη για την εξέλιξη της, η οποία αναμένεται να βάλει την Lamda σε ένα νέο επενδυτικό χάρτη. Άλλωστε, όπως εκτιμούν επιτελικά της στελέχη, «όταν υπάρχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. προσελκύεται σημαντικό ενδιαφέρον από μεγάλα επενδυτικά κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο».

Όπως είχε επισημάνει και ο CEO Οδυσσέας Αθανασίου κατά την έκτακτη ΓΣ γα την αύξηση κεφαλαίου «Αυτό είναι ένα έργο στο οποίο δημιουργείται νέος πλούτος. Και αυτός ο νέος πλούτος μοιράζεται». Για να συμπληρώσει: «στην πρώτη πενταετία, είχαμε πει, κάποτε, όταν υποβάλαμε την προσφορά μας στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι εγγυόμαστε ότι το CAPEX που θα ξοδέψουμε, είναι 1,1 δις. Σήμερα σας λέμε ότι έχουμε ένα πλάνο, 2 δις».

Τα 2 δισ. Ευρώ θα καλύψουν τα έργα της πρώτης πενταετίας, προκειμένου μέχρι το 2025 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου, το 30% του πάρκου, όπως και των περισσότερων υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια των πέντε πρώτων ετών θα προέλθουν καταρχήν από την ΑΜΚ των 650 εκατ, από την πρόσφατα "κλειδωμένη" τραπεζική χρηματοδότηση με Eurobank και Πειραιώς (880 εκατ.), από προγραμματιζόμενες πωλήσεις σπιτιών στο Ελληνικό (400 εκατ.), αλλά και από την προσεχή έκδοση ομολόγου.

Η αισιοδοξία υποστηρίζεται και από τα δεδομένα της μετοχής. Από το 2014 οπότε είχε γίνει η προηγούμενη ΑΜΚ, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η μετοχή της Lamda παρουσίασε άνοδο της τάξης του 84% σε μία περίοδο που Το Χρηματιστήριο έπεσε 24% η Lamda ανέβηκε 84%. Δηλαδή με μέση ετήσια απόδοση 12,5%.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο τα κεφάλαια που θα προέλθουν από την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Ποσό 467 εκατ. ευρώ θα διατεθεί άμεσα για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Hellinikon Global I S.A. (το όχημα στο οποίο θα μεταβιβαστεί από το Δημόσιο η Ελληνικό Α.Ε. η οποία θα έχει τις μετοχές του ακινήτου) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από αυτή για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του τιμήματος για την Ελληνικό Α.Ε. (300 εκατ. η πρώτη δόση κατά την ημερομηνία μεταβίβασης και 167 εκατ. για την καταβολή της δεύτερης δόσης, τη δεύτερη επέτειο από την ημερομηνία μεταβίβασης, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια – τοπόσημα).

Ποσό 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης με σκοπό την ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων εντός του ακινήτου μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα ιδρυθεί για τον σκοπό αυτό.

Ποσό 40 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

Η αύξηση κεφαλαίου της Lamda γίνεται με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της, με αναλογία 1,216918965991410 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά. Η Consolidated Lamda Holdings του ομίλου Λάτση με ποσοστό σήμερα 50,6%, σύμφωνα με τη δήλωσή της, θα ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων προτίμησης που της αντιστοιχούν και επιπλέον θα καλύψει τις μετοχές που θα παραμείνουν αδιάθετες. Στην ΑΜΚ θα συμμετάσχουν επίσης η Voxcove (των οικογενειών Γερμανού και Κάτσου, επίσης μέτοχος της Lamda) όπως και η Αεροπορία Αιγαίου, που νωρίτερα το φθινόπωρο εξαγόρασε ποσοστό 1,6% του κεφαλαίου της Lamda και θα εξασκήσει τα δικαιώματά της.

«Η επένδυση στο Ελληνικό είναι ένα έργο που από τη φύση του είναι υποχρεωμένο να κοιτάζει προς το μέλλον. Σχεδιαστικά, κατασκευαστικά, κοινωνικά, ανθρώπινα, πολιτισμικά. Οι υποδομές και όλα τα επιμέρους τμήματα του έργου, αναπόφευκτα θα λάβουν υπ' όψη τις μεγάλες απαιτήσεις του αύριο και τις μεγάλες αλλαγές σε θέματα ενεργειακά, κλιματικής αλλαγής, τεχνολογίας, κοινωνικής λειτουργίας, οργάνωσης, όπως διαγράφονται και όπως επίσης θα συντελούνται στην επόμενη δεκαετία», είχε δηλώσει στην ίδια έκτακτη Γ.Σ. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τάσος Γιαννίτσης, συμπληρώνοντας: «Το Ελληνικό είναι το στοίχημα, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγάλει πέρα με τις δικές της δυνάμεις ένα απαιτητικό, σύνθετο και καινοτομικό έργο».