Πώς η Σιδενόρ «χαλυβδώνεται» απέναντι στην κρίση

Πώς η Σιδενόρ «χαλυβδώνεται» απέναντι στην κρίση

Η απόφαση τη ΣΙΔΕΝΟΡ και των θυγατρικών της να αναστείλουν για ένα μήνα την παραγωγική λειτουργία των εργοστασίων χάλυβα στην Ελλάδα θέτοντας τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον όμιλο.

Κρίθηκε, όμως, επιβεβλημένη και ελήφθη έγκαιρα προκειμένου οι εταιρείες να διαφυλάξουν δυνάμες και να επιστρέψουν πιο δυνατές σε μια αγορά η οποία στην παρούσα συγκυρία επηρεάζεται δραματικά από την αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας και των έργων που απαιτούν τη χρήση χάλυβα και υποπροϊόντων του.

Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ενδεικτικά του νέου κύκλου κρίσης στον οποίο εισήλθε ο οικοδομικός και κατασκευαστικός τομέας. Η ζήτηση από τα εργοστάσια του ομίλου, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συνθηκών, κατέρρευσε σε ποσοστό τουλάχιστον 60% μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων και παραμένει άγνωστος ο χρόνος κατά τον οποίο τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα ξεκινήσει εκ νέου η ανάκαμψη του.

Αναστέλλοντας προσωρινά την παραγωγή των μονάδων της Σιδενόρ, της Sovel, της Ερλικον, της Πράκσυς και της Ετήλ, ο όμιλος δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας για τις βιομηχανικές μονάδες της στην Ελλάδα καθώς μειώνει το κόστος λειτουργίας, μειώνει τον κίνδυνο υπερθεματοποίησης και εξοικονομεί σημαντική ρευστότητα η οποία θα εξαϋλώνονταν αν οι βιομηχανίες αυτές συνέχιζαν να παράγουν προϊόντα τα οποία δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν στην αγορά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αποφάσεις δεν αφορούν σε άλλες εταιρείες του ομίλου όπως η Cenergy που περιλαμβάνει τις εταιρείες Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια και ΕΛΒΑΛ κ.α) οι οποίες συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό των πέντε εταιρειών, οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα θα εισπράξουν το 60% των μηνιαίων αποδοχών που θα ελάμβαναν και θα πληρωθούν κανονικά το δώρο του Πάσχα όπως δικαιούνται. Η Σίδενορ επέλεξε σε αυτή τη συγκυρία να μην επιβαρύνει το Δημόσιο εκμεταλλευόμενη τα μέτρα στήριξης, αλλά να δώσει τη μάχη με ίδιους πόρους.

Κατά τις ίδιες πηγές, το διαθέσιμο στοκ προϊόντων υπολογίζεται ότι μπορεί να κρατήσει τις εταιρείες εντός αγοράς για τουλάχιστον 1,5 μήνα στη διάρκεια του οποίου θα είναι δυνατή η συνέχιση της εμπορικής δραστηριότητας και η προμήθεια με πρώτες ύλες.

Το μεγάλο ερώτημα τόσο για τις χαλυβουργίες της Viohalco όσο και για άλλες μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης που υφίστανται την ίδια απότομη κάμψη της ζήτησης, έχει να κάνει με τον χρόνο διάρκειας του προβλήματος. Με τα σημερινά δεδομένα η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, συνεπώς πρωταρχικός στόχος, όπως λένε στελέχη των εταιρειών, είναι οι χαλυβουργίες να λειτουργήσουν αμυντικά στην πρώτη φάση της κρίσης και να εξοικονομήσουν πόρους για να μπορέσουν να επανέλθουν από υγιείς βάσεις άμεσα μόλις βελτιωθεί η εικόνα στο μέτωπο της ζήτησης.

Η αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας δεν έχει επίπτωση στην εμπορική δραστηριότητα καθώς η λειτουργία προμήθειας σκραπ και η εξυπηρέτηση των πελατών θα συνεχιστεί κανονικά από τις εταιρείες που θα αναστείλουν για ένα μήνα την παραγωγική του δραστηριότητα.

Νωρίτερα το Liberal έγραφε τα εξής:

Σε προσωρινή αναστολή της παραγωγικής τους δραστηριότητας για ένα μήνα (από τις 2 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου) προχωρούν οι εταιρείες Σιδενόρ Α.Ε., Sovel Α.Ε., Έρλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε. (θυγατρικές του ομίλου Viohalco στον κλάδο χάλυβα).

Στο διάστημα αυτό, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Κατά το διάστημα αυτό , οι εμπορικές δραστηριότητες και η παραλαβή πρώτων υλών των εταιρειών αυτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

«Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη. Τα ανωτέρω μέτρα, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, τόσο στο κόστος, όσο και στη ρευστότητα των εταιριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων», αναφέρει η εταιρεία.

Σημειώνει ακόμη ότι στη λήψη ανάλογων μέτρων έχουν ήδη προβεί πολλές χαλυβουργίες στην Ευρώπη και διεθνώς ενώ τονίζει πως επί του παρόντος, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της παρούσας κατάστασης.

«Σε κάθε περίπτωση, η Viohalco S.A. θα δημοσιοποιεί αμέσως κάθε σημαντική μεταβολή ή εξέλιξη της παρούσας κατάστασης» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.