Πώς η Mytilineos κέρδισε το στοίχημα των ξένων αγορών

Πώς η Mytilineos κέρδισε το στοίχημα των ξένων αγορών

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Για έναν όμιλο του βεληνεκούς της Mytilineos, η «είδηση» ίσως να μην αφορά τόσο την επιτυχία της έκδοσης του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ. Για όσους γνωρίζουν τα δεδομένα του, αυτό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο την αγορά, αφορά τα ειδικά χαρακτηριστικά που «πέτυχε» η έκδοση. Από την υπερκάλυψη και το χαμηλό επιτόκιο, μέχρι την υψηλή συμμετοχή ξένων που επένδυσαν για πρώτη φορά στη διεθνή ελληνική εταιρεία.

Το ποσοστό των ξένων που για πρώτη φορά επένδυσαν στον ελληνικό όμιλο, έφτασε στο εντυπωσιακό 35%. Ποσοστό που καταδεικνύει όχι μόνο την εμπιστοσύνη προς την εταιρεία, αλλά και την «υπερψήφιση» του επενδυτικού της πλάνου. Που γίνεται ελκυστικό για την επενδυτική κοινότητα και μάλιστα διεθνώς. Μαζί με αυτό επιβραβεύονται και οι κεντρικές επιλογές της διοίκησης που το τελευταίο διάστημα εφάρμοσαν τον εταιρικό μετασχηματισμό με την ενοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων υπό τη στέγη της Mytilineos και το νέο σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης διεθνών προτύπων.

Οι επενδυτές επιβράβευσαν όμως και τις κεντρικές επιχειρηματικές επιλογές στην ενέργεια και τη βιομηχανική παραγωγή. Επιλογές με συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ηλεκτροπαραγωγή, όπου η Mytilineos γίνεται ο ισχυρότερος ιδιώτης παραγωγός, στη λιανική, όπου επίσης κρατά τα πρωτεία μεταξύ των ιδιωτών μέσω της Protergia, αλλά και τη διαχείριση φυσικού αερίου. Ένα πρόγραμμα που στο βάθος «βλέπει» μια ολοκληρωμένη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει και ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος «η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη δεν θα υπάρξει». Όλως τυχαίως η επισήμανση έγινε κατά τη θεμελίωση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, τον Οκτώβριο που πέρασε. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 300 εκατ. Ευρώ, μέρος της οποίας θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωομόλογο και καθίσταται η πρώτη μεταμνημονιακή επένδυση στην Ελλάδα που γίνεται πραγματικότητα.

Επιβράβευση για την εταιρεία συνιστά και το επιτόκιο του 2,5% το οποίο είναι το καλύτερο που έχει καταγράψει ποτέ ελληνική εταιρεία στην πρώτη της έκδοση. Σύμφωνα δε, με επιχειρηματικούς κύκλους η έκδοση, βάσει του rating κατάφερε να έχει ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στο είδος της, και μάλιστα σχεδόν το μισό από αυτό που πέτυχαν μεγαθήρια των διεθνών αγορών, όπως η κινεζική Fosun. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου ο κινεζικός κολοσσός εξέδωσε 5ετές ομόλογο ύψους 400 εκατ ευρώ, με επιτόκιο 4,35%.

Η επιτυχία του ομολόγου, γίνεται ένα «ορόσημο» για την εταιρεία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Ως μία διεθνής βιομηχανική εταιρεία, καλωσορίζουμε τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να ανταποδίδουμε αξία, μέσω μίας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης", πρόσθεσε ο επιχειρηματίας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Παράληλα, όμως, διαμορφώνει και ένα νέο δεδομένο για το ελληνικό επιχειρείν.  Κατ'' αρχήν δικαιώνει την επιλογή της επιλογή του ομίλου να βγει εκτός συνόρων και να διεκδικήσει τη χρηματοδότησή της στο διεθνές ταμπλό. Εκεί όπου τελικά απέσπασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Όπως άλλωστε παρατήρησαν διεθνείς επενδυτές στα road shows, που προηγήθηκαν της έκδοσης είναι αξιοσημείωτο ότι η Mytilineos κατέγραψε την εντυπωσιακή πορεία που οδήγησε στην επιτυχή έκδοση εν μέσω συνθηκών κρίσης.

Στο νέο περιβάλλον, που συνδυάζεται με τη διεύρυνση της διεθνοποίησής του και τα ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου, η Mytilineos έλαβε ενόψει της έκδοσης του ευρωομολόγου rating ΒΒ-από την S&P και ΒΒ από τη Fitch. Έτσι κατατάχθηκε στην «ελίτ» των ελληνικών επιχειρήσεων με credit rating καλύτερο από αυτό του δημοσίου. Ανάλογη αξιολόγηση έχουν μεταλλουργικοί κολοσσοί, όπως η αμερικανική Alcoa και η ρωσική Rusal. Στο ελληνικό «πεδίο», καλύτερη αξιολόγηση από το Δημόσιο έχουν μόνο τρεις (άλλες) ελληνικές επιχειρήσεις, (ο ΟΤΕ, η Coca Cola 3Ε και ο ΤΙΤΑΝ), με δύο εξ αυτών, να χαρακτηρίζονται από την παρουσία ισχυρών ξένων μετόχων, δηλαδή την Deutsche Telekom και την The Coca Cola Company. Σε αντίθεση ωστόσο με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, η Mytilineos, έχει κρατήσει την έδρα της στην Ελλάδα.