Πώς η καλύτερη μετοχή του κόσμου καταστράφηκε σε ένα βράδυ

Πώς η καλύτερη μετοχή του κόσμου καταστράφηκε σε ένα βράδυ

Η εταιρεία ArtGo Holdings δεν υπήρξε ποτέ μια ιδιαιτέρως γνωστή εταιρεία στον θαυμαστό κόσμο των επενδυτών. Είναι μια μικρή ζημιογόνος βιομηχανία μαρμάρου εισηγμένη στην αγορά του Χονγκ Κονγκ που έγινε διάσημη τον τελευταίο χρόνο κυρίως για την τεράστια χρηματιστηριακή απόδοση της μετοχής της η οποίας ανέβηκε φέτος κατά 3.800% μοιράζοντας τεράστιες υπεραξίες στους επενδυτές. Ήταν η μετοχή με τα υψηλότερα χρηματιστηριακά κέρδη στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η ίδια, από μια εταιρεία αξίας μερικών εκατομμυρίων κατάφερε να μπει το κλαμπ των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων καθώς γύρω της καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια με εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις. Για την ακρίβεια την περασμένη Τετάρτη είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στα 14,96 δολάρια Χονκγ Κονγκ με μια συνολική κεφαλαιοποίηση κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Το πρωί της Πέμπτης η μετοχή κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά στα 0,28 σεντς. Ο λόγος ήταν πολύ συγκεκριμένος. Δεν μπήκε ποτέ στον δείκτη MSCI όπως είχε αρχικά προεξοφληθεί καθώς ο νεοϋορκέζικος οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε τα σχέδιά του. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι επενδυτές έχασαν τα πάντα. Η μετοχή κατέρρευσε κατά 98% και η χρηματιστηριακή αξία της ArtGo εξαϋλώθηκε. Χάθηκαν πάνω από 5,7 δισ. δολάρια. Στο τέλος της συνεδρίασης η μετοχή άξιζε μόλις 88 εκατ. δολάρια.

Μετά την άνοδό της στα ουράνια που έκανε πολλούς σε όλο τον κόσμο να μιλούν για αυτή, η έκπτωσή της από τον χρηματιστηριακό παράδεισο με τόσο θορυβώδη τρόπο, ήταν ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η μετοχή της ArtGo έγινε ξανά διάσημη και το φαινόμενό της έφτασε να απασχολεί μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως τη Wall Street Journal, τους Financial Times, το marketwatch κ.α..

ΕΙΚΟΝΑ