Πώς αλλάζει σελίδα η Τρ. Πειραιώς

Πώς αλλάζει σελίδα η Τρ. Πειραιώς

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Στον απόηχο του μεγάλου deal της Τρ. Πειραιώς με την σουηδική Intrum κινείται από χθες η εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά καθώς δίνοντας η ελληνική τράπεζα στην σουηδική εταιρεία τα… κλειδιά των «κόκκινων» δανείων δημιουργείται η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ είναι πολλαπλά τα δυνητικά οφέλη.

Η πορεία της Τρ. Πειραιώς τον τελευταίο χρόνο είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Από την απόλυτη απαξίωση και την ακραία αβεβαιότητα στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα έχει καταφέρει να «σηκωθεί» και να δει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον και το deal με την Intrum είναι, σύμφωνα με τη διοίκησή της, μόνο η αρχή.

Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου είχε σχεδιάσει εδώ και καιρό τις κινήσεις που θα οδηγούσαν στην αλλαγή κλίματος απέναντι στην τράπεζα και σήμερα βλέπει τις συνθήκες να ωριμάζουν για την υπέρβαση. Μία υπέρβαση που αν επιτευχθεί μπορεί να καταστήσει την Τρ. Πειραιώς πρωταγωνιστή των εξελίξεων στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Η πιο επιθετική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από την εσωτερική μονάδα RBU ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα, ενώ η μείωση του λειτουργικού κόστους και οι αλλαγές προσώπων συνέβαλαν στο… νοικοκύρεμα της τράπεζας.

Όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας όπου εδώ και αρκετό καιρό η έντονη φημολογία για την ολοκλήρωση ενός deal που θα άλλαζε τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την τεράστια ώθηση που δέχθηκε η ελληνική αγορά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είχαν βάλει τη μετοχή της σε μόνιμη ανοδική τροχιά. Από τα 0,5520 ευρώ που έφτασε την 1η Φεβρουαρίου, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς αναρριχήθηκε χθες στα 2,9840 ευρώ, ενώ από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, σε έξι μόλις συνεδριάσεις, έχει καταγράψει άνοδο άνω του 70%.

Γιατί όμως η Τρ. Πειραιώς επέλεξε να αναθέσει τη διαχείριση των προβληματικών δανείων στην Intrum και ποια είναι τα οφέλη που την βοηθούν να αλλάξει επίπεδο;

Πρώτα απ' όλα, επιταχύνεται η μείωση των NPEs με στόχο να υποχωρήσει το ποσοστό τους σε μονοψήφιο νούμερο το 2023, ίσως και χαμηλότερα από το 9%, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Και αυτό γιατί στις σημερινές προβολές της τράπεζας δεν έχει ληφθεί υπόψη η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε ένα περιβάλλον όπως αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί μετά τις εθνικές εκλογές. Επιπλέον, οι σύγχρονες, ευέλικτες και εξατομικευμένες λύσεις που… φέρνει μαζί της η Intrum εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν ταχύτητα στη διαδικασία, κυρίως για τις επιχειρήσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της Τρ. Πειραιώς.

Δεύτερον, η τράπεζα ποντάρει σε εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ την περίοδο 2020-2021 αλλά και πολλαπλά οφέλη από την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης.

Τρίτον, η συνεργασία αφορά σε έναν πολύ μεγάλο «παίκτη» στην Ευρώπη που χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και επαγγελματισμό και όχι κάποιο hedge fund που αγοράζει το δάνειο και ψάχνει τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βγάλει γρήγορα κέρδος και να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.

Η δέσμευση της Intrum είναι να παραμείνει στην Ελλάδα και να επιδιώξει να παίξει σημαντικό ρόλο στις τιτλοποιήσεις όταν εφαρμοστούν οι κεντρικές λύσεις που έχουν προτείνει το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ. Η Τρ. Πειραιώς μπορεί να έχει όφελος και από αυτή τη διαδικασία αφού θα διατηρήσει το 20%, ενώ η εταιρεία θεωρείται ανεξάρτητη και μπορεί να εμπλακεί στις τιτλοποιήσεις αφού θα είναι υπό τον έλεγχο της Intrum.

Τέταρτον, η Τρ. Πειραιώς διατηρεί τη σύνδεση με την εταιρεία διαχείρισης που σημαίνει ότι θα έχει επιπλέον οικονομικό όφελος στην περίπτωση που ενισχυθεί η αξία της στο μέλλον.

Πέμπτον, μέσω της συναλλαγής η τράπεζα βγάζει από πάνω της τον βραχνά των «κόκκινων» δανείων και σταδιακά θα επανέλθει στις… πραγματικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Έκτον, η Intrum είναι μία εταιρεία διαχείρισης NPEs με εξειδίκευση και τεχνογνωσία που δραστηριοποιείται σε 24 αγορές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών διαχείρισης NPEs. Απασχολεί πάνω από 9.000 επαγγελματίες που εξυπηρετούν περίπου 80.000 εταιρείες σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Με την ολοκλήρωση του deal, τέλος, η Τρ. Πειραιώς μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να ενισχυθεί κεφαλαιακά μέσω της έκδοσης ομολόγου Tier II και να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές, επιτυγχάνοντας μία εντυπωσιακή επιστροφή.