Πορτογαλία: Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 1,4% το επόμενο έτος

Πορτογαλία: Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 1,4% το επόμενο έτος

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας σχεδιάζει να μειώσει κατακόρυφα το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να πείσει τις αγορές ότι παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί από το 4,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το περασμένο έτος στο 2,2% φέτος και στο 1,4% για το 2017, βάσει του προγράμματος σταθερότητας της χώρας, το οποίο εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη. Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι η Πορτογαλία στοχεύει σε ανάπτυξη 1,8% για το 2016 και το 2017, και έως και 2,1% για το 2020.

«Οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και η αυστηρή διαχείριση των δημοσίων δαπανών» θα βοηθήσουν την Πορτογαλία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, χωρίς την ανάγκη αύξησης των φόρων εισοδήματος ή μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Antonio Costa στο SIC Noticias.

Τέλος, σχολίασε ότι «τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αποδεικνύουν αυτό που πάντα λέγαμε, ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Ως εκ τούτου, δεν θα υιοθετηθούν επιπρόσθετα μέτρα».