Πορτογαλία: Κανόνες για την πώληση τραπεζικών παγίων επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Πορτογαλία: Κανόνες για την πώληση τραπεζικών παγίων επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Κανόνες που θα βοηθήσουν τις τράπεζες της χώρας να πουλήσουν συγκεκριμένα πάγια στο πλαίσιο της «συνολικής προσέγγισης» για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Mario Centeno.

«Ετοιμάζουμε ένα νομοθετικό πακέτο που θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία από την αναδιάρθρωση των δανείων τους», δήλωσε ο Centeno σε συνέντευξή του στην Washington. «Αυτό σημαίνει ότι θα διευκολυνθεί για αυτές η πώληση παγίων και η αξία αυτών θα ενισχυθεί λόγω της ευελιξίας και της ευκολίας πώλησης».

Ο ίδιος τόνισε ότι το «άλλο μέτωπο» είναι το θέμα πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν να «βγουν» από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

«Επεξεργαζόμαστε λύσεις υπό την προϋπόθεση πως δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, συμπληρώνοντας πως μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν «πολύ ενεργά» οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως ενώ η Πορτογαλία εξήλθε του τριετούς προγράμματος διάσωσης το 2014, αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, ενώ βρίσκεται μεταξύ των έξι ευρωπαϊκών κρατών που τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους ξεπερνούν το 10%.