«Πονοκέφαλος» στον Τουρισμό από τη ρωσική αλλαγή πλεύσης

«Πονοκέφαλος» στον Τουρισμό από τη ρωσική αλλαγή πλεύσης

Αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων και κυρίως εκείνης εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο, στην ζήτηση ταξιδιωτικών πακέτων από Ρώσους τουρίστες, επικρατεί στην Μόσχα, καθώς Ρώσοι αξιωματούχοι εκφράζουν ήδη ανησυχία με βάση τα πρώτα στοιχεία.

Αν και μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και την ελληνική τουριστική βιομηχανία, εκτιμάται ότι εκτός δραματικού απροόπτου η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί, καθώς όλο και περισσότερο περιορίζονται οι συνήθως προσφιλείς προορισμοί που κατευθύνονται οι ρώσοι τουρίστες.

Μετα την πτώση που είχαν φέτος τα ρωσικά τουριστικά πακέτα για την Αττάλεια, ακολούθησε το κτύπημα στο ρωσικό αεροσκάφος, διαγράφοντας σχεδόν το δημοφιλές Σαρμ Ελ Σειχ από τους προορισμούς των ρωσικών τουριστικών πρακτορείων.

Ο επικεφαλής του μεγάλου ρωσικού τουριστικού οργανισμού Rosturism, Όλεγκ Σαφόνοφ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι αναμένεται άμεση και σημαντική πτώση της ζήτησης για ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ και η Εκπρόσωπος της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας, Ιρ. Τιουρίνα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση της ζήτησης από τους Ρώσους τουρίστες. Αντίθετα η διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, Μ. Λομίντζε, είναι πιο αισιόδοξη θεωρώντας ότι η ζήτηση μετα την αναμενόμενη μεγάλη κάμψη των πρώτων ημερών σύντομα θα ανακάμψει, αλλά όλοι οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες πιστεύουν ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Δεκέμβριο και εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν νέα δυσάρεστα γεγονότα.

Όμως εκτός από την τρομοκρατία και την οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ρωσία υπάρχει μια ακόμη πηγή ανησυχίας για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, όπου οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν ένα σημαντικό "πελάτη".

Με κεντρική καθοδήγηση και με εντολή του ίδιου του Β. Πούτιν καταστρώνεται σχέδιο για αναπροσανατολισμό του ρωσικού τουρισμού στην εσωτερική αγορά ενώ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, αναμένεται να υπάρξει μείωση έως και 40% των ταξιδιών των Ρώσων στο εξωτερικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πουτιν έχει δώσει εντολή για την συγκρότηση Συντονιστικού Συμβούλιου για την ανάπτυξη του τουρισμού,  προκειμένου να αυξηθεί ο τουρισμός από το εξωτερικό, αλλά και να κατευθυνθούν οι Ρώσοι τουρίστες στην εσωτερική αγορά.

Και φυσικά στους προορισμούς εξωτερικού δημιουργεί νέα δεδομένα το γεγονός ότι έχουν διακοπεί οι πτήσεις από την Ρωσία προς την Αίγυπτο, με την Αεροφλότ να ανακοινώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει πτήσεις στην Αίγυπτο τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη του 2016.

Η ζημιά για τους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες εξωτερικού τουρισμού, θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ρούβλια,  αλλά το σχέδιο που έχει οργανωθεί από το Κρεμλίνο αναμένεται να αυξήσει από 32 σε 41 εκατομμύρια τους Ρώσους που θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές σε ρωσικό προορισμό.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο σχεδιάζει επίσης τρόπους χαλάρωσης των θεωρήσεων για κατηγορίες τουριστών από χώρες Σέγκεν αλλά και όσους θα φθάνουν στην Ρωσία για μεγάλες αθλητικές η πολιτιστικές εκδηλώσεις, με πρώτη τέτοια διοργάνωση το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Δεν είναι πάντως άσχετο με το κλίμα που δημιουργείται στην Μόσχα, ώστε να καταστεί μη ελκυστικός ο τουρισμός σε προορισμούς στο εξωτερικό, ότι οι ρωσικές αρχές ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρίες να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε σχεδόν 50 προορισμούς (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και συγχρόνως συστήνουν στις εταιρίες να έχουν μαζί τους αποθέματα τροφίμων και νερού, ώστε να μην τροφοδοτούνται από τα κατά τόπους αεροδρόμια και, επίσης, να μεταφέρουν δικό τους τεχνικό προσωπικό για να αποφευχθεί η έκθεση των πτήσεων σε κινδύνους και απειλές.