Πωλητήριο στην Cyta Hellas

Πωλητήριο στην Cyta Hellas

Την απόφαση να πωλήσει στην ολότητά τους τις μετοχές της θυγατρικής, Cyta Hellas, έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «χωρίς επηρεασμό των διατάξεων σε σχέση με τη μέθοδο, έκταση και διαδικασία της αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, αναφορικά με την Cyta Ελλάς Τηλεπικοινωνιακή Ανώνυμος Εταιρεία, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, η αποκρατικοποίησή της θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο πώλησης του 100% των μετοχών της Εταιρείας, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμού υποβολής ενδιαφέροντος και προσφορών από επενδυτές».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των άλλων περιουσιακών στοιχείων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ή και της ίδιας της Αρχής.

Πρόσθετα, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το πιθανότερο είναι πως θα προσληφθούν νέοι σύμβουλοι από τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, αφού οι αρχικοί σχεδιασμοί για την αποκρατικοποίηση της Cyta δεν περιελάμβαναν ξεχωριστή πώληση της θυγατρικής στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η Cyta Hellas ΑΕ ιδρύθηκε το 2007 και το μετοχικό της κεφάλαιο στις 31/12/2015 ήταν 145,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών τηλεφωνίας, διαδικτύου και Cytavision στην Ελλάδα, ενώ από τον Αύγουστο 2014 άρχισε και την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ως εικονικός πάροχος. Απασχολεί 766 υπαλλήλους οι οποίοι αντιστοιχούν σε 686 υπαλλήλους πλήρους εργοδότησης (2014: 789 και 713 αντίστοιχα). Σύμφωνα με τη διεύθυνση της εταιρείας, στόχος το 2015 ήταν η μείωση του προσωπικού κατά 10% και των μισθών κατά 5% ο οποίος δεν επιτεύχθηκε αφού η δαπάνη παρά τη μείωση στον αριθμό των υπαλλήλων παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2014 (16,1 εκατ. το 2015 σε σύγκριση με 16,5 εκατ. το 2014).

Το ενδεχόμενο πώλησης της Hellas εξετάζεται εδώ και πολύ καιρό και επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές έγιναν κατά καιρούς. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, η Αρχή αναγκάστηκε να διαψεύσει πληροφορίες περί συμφωνίας με την εταιρεία Wind. Η Wind Hellas πάντως αλλά και η Vodafone εκτιμάται πως επιδείξουν ενδιαφέρον για την εταιρεία και επίσημα, αφού και στο παρελθόν επέδειξαν ενδιαφέρον με πολλούς τρόπους και σε διάφορα επίπεδα. Όπως έγραφε πριν από μερικούς μήνες η ελληνική «Κ», «οι διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων δεν έκρυψαν στο πρόσφατο παρελθόν την πρόθεσή τους να εξετάσουν οποιαδήποτε πρόταση συγκέντρωσης στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά».