Πολιτική με… δανεικά από τον ιδιωτικό τομέα

Πολιτική με… δανεικά από τον ιδιωτικό τομέα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τελειώσει με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Των υποχρεώσεών της προς τους ιδιώτες. Το ερώτημα όμως είναι εάν μπορεί να το κάνει. Δυστυχώς, η κυβέρνηση από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας συνεχώς δημιουργεί νέα χρέη και περιμένει κάθε φορά πότε θα «πέσουν» χρήματα από τους δανειστές για να πληρώσει. Έχει δημιουργήσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ νέα χρέη από το 2015 μέχρι σήμερα και όπως όλα δείχνουν το θέμα αυτό θα εξελιχθεί σε αγκάθι για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι οφειλές τους κράτους προς τους προμηθευτές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 240 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2018.

Τη στιγμή δηλαδή που τα χρέη αυτά θα έπρεπε να μειώνονται, όχι μόνο για να καταφέρει η κυβέρνηση να τα μηδενίσει στο τέλος του προγράμματος, αλλά και για να τονωθεί η οικονομία, φορτώνει νέες οφειλές στις επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς, την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα να αναπτυχθούν. Παραμένουν στάσιμες, με παλαιό τεχνολογικό εξοπλισμό και συσσωρευμένες οφειλές προς τους ανωτέρω φορείς.

Συνολικά το κράτος χρωστά περισσότερα από 3,4 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν το ποσό αυτό θα διογκωθεί περαιτέρω. Μάλιστα το ελληνικό δημόσιο εκτός του ότι «φεσώνει» τις ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να έχει καμία ποινή για την καθυστερημένη εξόφληση των οφειλών (αν και προβλέπονται ποινές από την Ε.Ε. που δεν τηρούνται από το ελληνικό δημόσιο) χρησιμοποιεί και τα διαθέσιμα των ταμείων για να κάνει κοινωνική πολιτική και γενικότερα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Συγκεκριμένα η αφαίμαξη των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του δημοσίου διευρύνεται, με αποτέλεσμα τα ρέπος να αγγίζουν πλέον τα 21 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν 3,4 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα χρέη του δημοσίου στους ιδιώτες. Και αντί η κυβέρνηση να επιτρέπει στον ΕΟΠΥΥ να πληρώσει τα 585 εκατ. ευρώ που χρωστά χρησιμοποιεί και τα αποθεματικά του. Όπως επίσης το ίδιο κάνει και σε διάφορα νομικά πρόσωπα του δημοσίου τα οποία χρωστούν περίπου 350 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας η κυβέρνηση κάνει πολιτική με ξένα… κόλλυβα.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ορισμένες εφορίες καθυστερούν να επιστρέψουν τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 4.407 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.663 ημέρες. Ακολουθεί η Εφορία Α'' Θεσσαλονίκης, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.395 μέρες.