Politico: Πώς ο κορονοϊός οδήγησε την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή

Politico: Πώς ο κορονοϊός οδήγησε την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι και αυτό επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα καθώς βλέπουμε τη χώρα να οδηγείται λόγω κορονοϊού στην ψηφιακή εποχή. Σε ρεπορτάζ του Politico για την Ελλάδα γίνεται λόγος για το θλιβερό ρεκόρ της χώρας σχετικά με την ψηφιοποίηση, μιας και κατατάσσεται σχεδόν στην τελευταία στην ΕΕ. Η πανδημία όμως και η προσπάθεια ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών αποτέλεσε το έναυσμα ώστε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα που εδώ και χρόνια ήταν αναγκαία.

Από τις διαδικτυακές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η Ελλάδα προσπαθεί να αφήσει πίσω της αρνητικές πρωτιές όπως πχ ότι είναι η μόνη δυτικοευρωπαϊκή οικονομία που χαρακτηρίζεται ως "αναδυόμενη" από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όσον αφορά την ετοιμότητά της να λάβει μέρος στην λεγόμενη Βιομηχανίας 4.0, το επόμενο κύμα τεχνολογίας στον τομέα της μεταποίησης.

Όπως αναφέρει το Politico, τώρα, χάρη στο COVID-19, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν: Την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χώρα οδηγήθηκε σε lock down για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια πλατφόρμα online υπηρεσιών πριν από το αναμενόμενο. Έγγραφα όπως πιστοποιητικά διαμονής, δηλώσεις οικογενειακής κατάστασης, αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων ή υπεύθυνων δηλώσεων - απαραίτητη προϋπόθεση για σχεδόν οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα – έγιναν ξαφνικά διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

"Εν μέσω της κρίσης, επιταχύναμε αυτά που ήδη είχαμε σχεδιάσει και προχωρήσαμε με μια σειρά καινοτομιών δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τα αντανακλαστικά μας", δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Politico.

Σίγουρα, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο. Η απλοποίηση του συστήματος ταυτοποίησης, ώστε οι Έλληνες να χρειάζονται μόνο έναν προσωπικό αριθμό ταυτοποίησης για όλα τα χαρτιά αντί για το σημερινό σύστημα Βυζαντίου όπου έχουν ξεχωριστούς αριθμούς για κάθε τομεά (τους φόρους, την υπηκοότητα, την κοινωνική ασφάλιση και την ταυτότητά τους), είναι περίπου δύο χρόνια μακριά.

Αυτή η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με έναν γενικευμένο ψηφιακό αναλφαβητισμό, καθιστά την επιχειρηματική δραστηριότητα ένα νομικό ναρκοπέδιο και παρεμποδίζει σοβαρά τις προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.