Πώληση στον κλάδο του τσιμέντου σχεδιάζει το 2016 η LafargeHolcim με στόχο 3,5 δισ. δολ.

Πώληση στον κλάδο του τσιμέντου σχεδιάζει το 2016 η LafargeHolcim με στόχο 3,5 δισ. δολ.

Ο γαλλο-ελβετικός όμιλος οικοδομικών υλικών LafargeHolcim, στον οποίο ανήκει η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ - Ηρακλής, σχεδιάζει να πουλήσει το επόμενο έτος περιουσιακά στοιχεία του στον κλάδο του τσιμέντου σε όλο τον κόσμο για να αντλήσει 3,5 δις. ελβετικά φράγκα (3,5 δις. δολάρια), αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ο όμιλος, που προέκυψε πρόσφατα από τη συγχώνευση της γαλλικής Lafarge με την ελβετική Holcim, προσαρμόζεται στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει σε σημαντικές αγορές, όπως της Κίνας και της Ινδίας.

 Η LafargeHolcim ανακοίνωσε την επανεξέταση του χαρτοφυλακίου της μετά τις χαμηλότερες των προσδοκιών πωλήσεις και κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς το ισχυρό ελβετικό φράγκο και οι χαμηλότερες τιμές επιβάρυναν τα πρώτα αποτελέσματα μετά τη δημιουργία της φέτος. Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στην Ελβετία, ξεκίνησε συζητήσεις με ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένων εταιρειών επενδυτικών συμμετοχών (private equity firms) και ανταγωνιστών της στον κλάδο για ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού της, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις θα επιστραφούν στους μετόχους μέσω μερισμάτων ή επαναγορών μετοχών, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Έρικ Όλσεν. «Έχουμε την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση στο 70% των αγορών μας», δήλωσε ο Όλσεν σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με δημοσιογράφους.«Όπου δεν έχουμε μία τέτοια θέση, εξετάζουμε να πουλήσουμε ή να προχωρήσουμε σε ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι πωλήσεις της LafargeHolcim μειώθηκαν κατά 8,7% στα 7,83 δις. φράγκα στο τρίτο τρίμηνο του έτους από 8,57 δις. φράγκα πριν από ένα χρόνο και έναντι 7,95 δις. φράγκων που ήταν η εκτίμηση των αναλυτών. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν σε 1,64 δις. φράγκα από 1,95 δις. φράγκα το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 και έναντι 1,7 δις. φράγκων που περίμεναν οι αναλυτές.

Ο Όλσεν απέδωσε τη μείωση εν μέρει στην επιβράδυνση της Κίνας, όπου υπήρξε, όπως είπε, μία πτώση στις επενδύσεις σε κατοικίες και υποδομές. Λόγω της υψηλότερης παραγωγικής δυναμικότητας τσιμέντου στην Κίνα, η ασθενέστερη ζήτηση οδήγησε σε μείωση των τιμών, πρόσθεσε. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει να παραμείνουν δύσκολες οι συνθήκες σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αγορές της, όπως της Κίνας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Ινδίας.

 Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ