Ποιους θα μπορούσε να πάρει μαζί του o αρχαιότερος tour operator

Ποιους θα μπορούσε να πάρει μαζί του o αρχαιότερος tour operator

Της Μαίρης Βενέτη

Ο οξύς ανταγωνισμός από τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία και τις αεροπορικές χαμηλού κόστους, αλλά και η ανασφάλεια που δημιούργησε το Brexit με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Βρετανών , ήταν δύο καταλυτικοί παράγοντες που λύγισαν την αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία Thomas Cook. Σε αυτούς προστίθενται το πλήγμα που δέχτηκε η εταιρεία σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, αλλά και το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη το 2018, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές προκρατήσεις για τις χώρες της Ευρώπης.

Το γεγονός ότι η εταιρεία είχε συσσωρεύσει ένα φορτίο χρέους 2,1 δισ. δολαρίων, δεν της επέτρεψε ούτε να αντιδράσει στον ανταγωνισμό- ο οποίος χτες πανηγύριζε, με την TUI και τις αεροπορικές Ryanair, IAG και easyJet να κάνουν άλμα μεταξύ 4% και 8% στην έναρξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας- αλλά ούτε και να ανταπεξέλθει στις κακές συγκυρίες που αναφέραμε παραπάνω, καθώς χρειαζόταν να διαθέτει τρία εκατομμύρια πακέτα διακοπών ετησίως απλά και μόνο για να καλύπτει τα έξοδα τόκων. Αυτό και μόνο δεν της άφησε κανένα περιθώριο.

Τον Μάιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες 1,5 δισ. στερλίνων για τους πρώτους έξι μήνες της χρήσης της, με το 1,1 δισ. αυτών να προέρχεται από την απόφαση απομείωσης της αξίας της "My Travel.

Σε μια προσπάθεια να αντλήσει τα απολύτως αναγκαία κεφάλαια. έθεσε προς πώληση την αεροπορική της εταιρεία, ενώ λίγο μετά, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες και το μεγαλύτερό της μέτοχο, την κινεζική Fosun.

Προφανώς ήλπιζε να εξασφαλίσει μια συμφωνία διάσωσης με επικεφαλής την Fosun, με τους αρχικούς όρους της συμφωνίας να φέρουν τη Fosun να χορηγεί κεφάλαια 450 εκατ. στερλίνων σε αντάλλαγμα για τουλάχιστον το 75% της ταξιδιωτικής δραστηριότητας και το 25% των αεροπορικών υπηρεσιών.

Όμως οι πιστώτριες τράπεζες εξέδωσαν μια απαίτηση της τελευταίας στιγμής για την εύρεση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. στερλίνων, τα οποία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει. (σ.σ: Το ποσό ήταν πλέον των 900 εκατομμυρίων στερλίνων που είχε ήδη συμφωνήσει, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει τους χειμερινούς μήνες που οι κρατήσεις είναι πιο υποτονικές και η εταιρεία καλείται να πληρώσει τα ξενοδοχεία για τις καλοκαιρινές υπηρεσίες τους).

Οι πρώτοι που επηρεάζονται είναι φυσικά οι 600.000 ανά τον κόσμο παραθεριστές, με τους 50.000 να βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αποτελούσε έναν από τους πιο "hot" προορισμούς του tour operator.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες όμως που συνεργάζονταν με την Thomas Cook είναι αυτές που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς προφανώς κινδυνεύουν να μην εισπράξουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και προϋπολογιστεί για τις υπηρεσίες τους .

Ειδικά για όσες ο συγκεκριμένος tour operator αποτελούσε τον βασικό τους συνεργάτη, το πρόβλημα τείνει να αποδειχθεί πολύ μεγάλο.

Για παράδειγμα στην Κρήτη, 400.000 επισκέπτες φέτος ήρθαν μέσω της Thomas Cook, καθώς 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια μαζί της.

Θα τηρηθούν αυτά τα συμβόλαια στο 100%;

Και αν όχι, τότε τι θα γίνει με τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε προσωπικό, συνεργαζόμενες εταιρείες (όπως είναι οι εταιρείες εστίασης, υπηρεσιών spa και ομορφιάς, προμηθευτές κ.α), αλλά και απέναντι στις δικές τους δανειακές υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες;

Τις προσεχείς ημέρες απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση για τις συνέπειες της κατάρρευσης της Thomas Cook ,όχι μόνο στην αλυσίδα των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων -και η οποία ξεπερνάει την στενή έννοια του τουριστικού κλάδου- αλλά και των τραπεζικών ιδρυμάτων που έχουν χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις αυτές.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μια εξαιρετικά συνετή διαχείριση όσον αφορά την ιεραρχία στο ποιος θα πληρωθεί πρώτος, αν φτάσουμε στη διαδικασία εκκαθάρισης της Thomas Cook.


Ίσως το να παραχωρήσουν μέρος της προτεραιότητας τους τα τραπεζικά ιδρύματα, να καταστεί απαρραίτητο έναντι να γλυτώσουν μελλοντικές περιπέτειες με τις παράπλευρες απώλειες που θα συνοδεύσουν την κατάρρευση του αρχαιότερου tour operator.

Και καμιά φορά ο εκκωφαντικός θόρυβος δεν προέρχεται από αυτόν που πέφτει πρώτος.

Ας έχουμε λοιπόν εγρήγορση και επαγρύπνηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.