8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Ποιος βάζει φρένο στον εκσυγχρονισμό και την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής;

Ποιος βάζει φρένο στον εκσυγχρονισμό και την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής;

Στις 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής, σε μια κομβική περίοδο για το μέλλον της πολύπαθης τράπεζας, κατά την οποία οι μέτοχοι θα χρειαστεί να πάρουν πολύ πιο σημαντικές αποφάσεις από το ποσό της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η σημαντικότερη απόφαση δεν αφορά το ποσό της Αύξησης αλλά πως θα χειριστούν οι μέτοχοι όλους όσους επωφελούνται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τράπεζα και εμποδίζουν συστηματικά την εξυγίανση και ιδιωτικοποίησή της.

Το ΤΧΣ, οι ιδιώτες και τα «βαρίδια»

Το ΤΧΣ, η παρουσία του οποίου στην Τράπεζα Αττικής υποτίθεται πως εγγυάται τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, φαίνεται να βάζει «φρένο» στο σχέδιο εκσυγχρονισμού της τράπεζας, εμποδίζοντας, παράλληλα, την ιδιωτικοποίηση της, που αποτελεί στρατηγικό στόχο τόσο των Θεσμών, όσο και της ελληνικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο του 2021, το ΤΧΣ συμφώνησε με την Ellington και το ΤΜΕΔΕ, που ενεργούν από κοινού, να συμμετάσχουν στην -εν εξελίξει τότε- ΑΜΚ, συνολικού ποσού 240 εκατ. ευρώ.

Η αμερικανική Ellington, με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια, είναι ένας ηγετικός επενδυτικός όμιλος, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Από το 2017, μέσω της Ellington Solutions Α.Ε. και της εταιρείας Θεά Άρτεμις Financial Solutions Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π., ο επιτυχημένος όμιλος δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.

Εκτός από τη συμμετοχή της Ellington και του ΤΜΕΔΕ στην τελευταία ΑΜΚ, το ΤΧΣ συμφώνησε, αφού παρέλθει ένα τρίμηνο από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, να γίνει δεύτερη επένδυση, ώστε το 68% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας να περιέλθει στο ΤΜΕΔΕ και την Ellington.

Ωστόσο, η παρουσία ενός ιδιώτη μετόχου στην Τράπεζα Αττικής και μάλιστα με το κύρος και τα διεθνή διαπιστευτήρια της Ellington, φαίνεται πως δεν χαροποίησε ιδιαίτερα το «βαθύ κατεστημένο» της τράπεζας. Άμεσα, τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που στόχευε στην ακύρωση κάθε προσπάθειας να γυρίσει σελίδα η τράπεζα.

Παράλληλα, η αντίσταση στην αλλαγή της «παλιάς φρουράς» στελεχών ήταν έντονη, με νέα εμπόδια να ορθώνονται διαρκώς στην υλοποίηση του πλάνου εκσυγχρονισμού.

Συγκεκριμένα στελέχη της τράπεζας αποπροσανατόλισαν το ΤΧΣ και τους θεσμούς και εντέλει στέρησαν τόσο από τον προηγούμενο όσο και από τον τωρινό CEO κάθε δυνατότητα να διατελέσουν τον πραγματικό τους ρόλο.

Είναι ενδεικτικό πως ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε με πρόταση του ΤΧΣ, κατέβαλε τεράστια προσπάθεια να φέρει νέα διοικητική ομάδα με στόχο τον εκσυγχρονισμό, ωστόσο, το «βαθύ κατεστημένο» της τράπεζας με υπόγειες μεθοδεύσεις, όχι μόνο δεν του το επέτρεψε, αλλά μεθόδευσε την άμεση αντικατάσταση του και την αποδόμηση του για αυτόν τον λόγο.

Το συμπέρασμα είναι ότι όσα κεφάλαια και αν απαιτηθούν στην νέα ΑΜΚ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει:

Ποιοι εσωτερικά και γιατί επιδιώκουν να ναρκοθετούν συστηματικά τον εκσυγχρονισμό και την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, θέτοντας σε κίνδυνο το συμφέρον των Ελλήνων φορολογουμένων και των μετόχων της τράπεζας;

Ποια από τα παλιά στελέχη της Τράπεζας ενεργούν συστηματικά και «υπόγεια» με στόχο την καταστροφή της συμφωνίας και τελικά την καταστροφή της ίδιας της Τράπεζας;

Πάντως, όποια και αν είναι τα κίνητρα όσων θέλουν να κρατήσουν την Τράπεζα Αττικής εγκλωβισμένη στο παρελθόν και να της αφαιρέσουν την δυνατότητα εξυγίανσης, τη λύση μπορούν και πρέπει να τη δώσουν η Κυβέρνηση και οι Θεσμοί.