Ποιοι περιμένουν ετήσια απόδοση 17,5% πάνω από τον πληθωρισμό για τη φετινή χρονιά

Ποιοι περιμένουν ετήσια απόδοση 17,5% πάνω από τον πληθωρισμό για τη φετινή χρονιά

Καθημερινά φτάνουν στα χέρια των διαχειριστών αναλύσεις επί αναλύσεων όσον αφορά τους κινδύνους που έχουν κυκλώσει τις αγορές όπως οι  διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι αναζωπυρώσεις της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων, ο πληθωρισμός που είναι θέμα χρόνου να εκβιάσει την αλλαγή στη νομισματική πολιτική, η αστάθεια στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι παραβιάσεις δεδομένων, η κλιματική αλλαγή και τόσα άλλα.

Πολλοί χρηματοοικονομικοί οίκοι ζυγίζοντας αυτούς τους κινδύνους, εκτιμούν ότι η ώρα μιας σοβαρής διόρθωσης έχει αρχίσει να πλησιάζει.

Για παράδειγμα η Moody's σε πρόσφατη ανάλυση της προειδοποιεί τους επενδυτές για πτώση έως και -20%, η Morgan Stanley παρομοιάζει το 2021 στη Wall Street ως το νέο  «χλιαρό» 2004, ενώ η Νomura ορμώμενη από τις κινήσεις στην αγορά των options προβλέπει έντονη μεταβλητότητα στο εγγύς μέλλον.

Μέσα στο όλο περιβάλλον ήταν επόμενο να μας κάνει εντύπωση το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Megan Leonhardt όσον αφορά την αισιοδοξία των Αμερικανών wealth επενδυτών.

Μια αισιοδοξία  που πάει κόντρα στο ρεύμα των ολοένα και περισσότερο σκεπτικιστών όσον αφορά την ανθεκτικότητα και την μακροημέρευση της τρέχουσας bull market.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Natixis που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο  σε νοικοκυριά που έχουν πάνω από 100.000 δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, οι εύποροι Αμερικανοί είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των επενδύσεών τους: Aναμένουν μέση ετήσια απόδοση για το 2021 πέριξ του  17,5% πάνω από τον πληθωρισμό.

Προφανώς οι προσδοκίες αυτές ξεκινάνε από το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών S&P 500 κατέγραψε πέρσι κέρδη της τάξης του  15,8%, ενώ από το 2008 και μετά μόλις δύο χρονιές κατέγραψε αρνητικό πρόσημο.

Μια ετήσια απόδοση  17,5% πάνω από τον πληθωρισμό είναι αναμφίβολα μια υψηλή προσδοκία ακόμα και για την τρέχουσα bull market, καθώς είναι  πολύ υψηλότερη από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Αν δε εξετάσει κανείς και τις προσδοκίες των μικρότερων επενδυτών - αρκεί ένα σερφάρισμα στα «πηγαδάκια» τύπου Reddit - θα δει ότι οι εκτιμήσεις των wealth επενδυτών είναι μετριοπαθέστατες.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι εκτιμήσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων είναι πολύ χαμηλότερες και φυσικά πολύ πιο προσγειωμένες.

Σύμβουλοι που ρωτήθηκαν από τη Natixis εξέφρασαν πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για μια μέση ετήσια απόδοση  πέριξ του 6,7% πάνω από τον πληθωρισμό. Εν ολίγοις,  το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των επενδυτών και των προβλέψεων των χρηματοοικονομικών συμβούλων έχει διευρυνθεί δραματικά με τα χρόνια.

Οι λόγοι γι’αυτό το χάσμα είναι πολλοί, με κυριότερους την άγνοια ή την υποεκτίμηση των κινδύνων από τους επενδυτές  και τον πρότερο «έντιμο βίο» των αγορών. Έχουμε πλέον εθιστεί ν’ αγοράζουμε κάθε διόρθωση η οποία ακόμα και όταν είναι βαθύτερη όπως εκείνη του 2020, οι τιμές επανέρχονται στα πρότερα λαμπρά επίπεδα σε χρόνο dt.

Οι επενδυτές λοιπόν εξετάζουν τα ποσοστά απόδοσης των πρότερων ετών και κάνουν αισιόδοξες προβλέψεις για το  μέλλον με βάση τα πιο πρόσφατα ετήσια κέρδη τους.

Όσο ανεβαίνουν όμως οι αποδόσεις ανεβαίνει και το ρίσκο, η έννοια του οποίου για τους περισσότερους επενδυτές είναι απλά μια «εγκυκλοπαιδική» γνώση.

Εν ολίγοις, απαντούν μεν όταν συμπληρώνουν  το επενδυτικό τους προφίλ ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους προκειμένου να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, όμως ελάχιστοι από αυτούς είναι πράγματι προετοιμασμένοι και διατεθειμένοι να υποστούν ζημιές αν το ρίσκο που αναλαμβάνουν δεν ευοδωθεί.

Η ιστορία και η συμπεριφορά των επενδυτών όταν η μεταβλητότητα ανεβαίνει έχουν αποδείξει ότι  οι επενδυτές δεν είναι μεγάλοι οπαδοί των ασταθών αγορών και κατά βάση θέλουν οι επενδύσεις τους να είναι ασφαλείς.  Λαμπρή απόδειξη αποτελεί  η έρευνα της Νatixis.

Από τους επενδυτές που προσδοκούν για φέτος τις εντυπωσιακές  αποδόσεις άνω του 17%, το 77% δηλώνουν ότι θα επιλέξουν την ασφάλεια έναντι της επενδυτικής απόδοσης.

Δεν θέλει ιδιαίτερη φαντασία για να κατανοήσει κανείς ότι όταν αυξηθεί η μεταβλητότητα, η πόρτα της εξόδου από τις αγορές θα αποδειχθεί ιδιαίτερα «στενή» και ο συνωστισμός για όσους έχουν αναλάβει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που αντέχει η ψυχολογία και η τσέπη τους δεν θα είναι ευχάριστος.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.