Ποιοι κολοσσοί ζητούν κρατική βοήθεια λόγω κορονοϊού

Ποιοι κολοσσοί ζητούν κρατική βοήθεια λόγω κορονοϊού

Από την Adidas έως την αυτοκινητοβιομηχανία Renault και από τις Lufthansa και Air France έως την αλυσίδα Hilton, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι οι ισχυροί κλυδωνίζονται. Το πλήγμα για τους κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας τους οδηγεί στη χειρότερη συρρίκνωση που έχουν βιώσει ποτέ. Η προσφυγή σε κρατική βοήθεια είναι μονόδρομος προκειμένου να αποφύγουν επιπλοκές από τα προβλήματα ρευστότητας που  αντιμετωπίζουν, αλλά και εκείνα που έρχονται τους επόμενους μήνες. 

Αεροπορικές

Η γερμανική αεροπορική Lufthansa, στην οποία ανήκουν οι Swiss International, Austrian Airlines Brussels Airlines, έχει ήδη ζητήσει στήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον -του οποίου ο όμιλος Virgin είναι εκ των ιδιοκτητών της Virgin Australia- προσέφερε ένα νησί της Καραϊβικής ως εγγύηση για τη διάσωση της Virgin Atlantic με παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης.

H Γαλλική κυβέρνηση θα στηρίξει την αεροπορική εταιρεία Air France/KLM με ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο δεν εξετάζεται η πιθανότητα κρατικοποίησής της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Χείρα βοηθείας» από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας για την εξασφάλιση της επιβίωσής της ζήτησε η αεροπορική εταιρεία ΤΑΡ, ζητώντας από τη Λισαβόνα δάνειο με κρατική εγγύηση και προειδοποιώντας ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο κρίσιμη κατάσταση από την εποχή ίδρυσής της.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι 10 από τις 12 μεγαλύτερες αεροπορικές της χώρας ενημέρωσαν την κυβέρνηση πως σκοπεύουν να αποδεχθούν βοήθεια από το πακέτο των 2,2 τρισ. δολαρίων. Αυτή υπολογίζεται αθροιστικά κοντά στα 25 δισ. δολάρια. 

Μεταξύ των δικαιούχων της βοήθειας είναι οι United Airlines, Delta Airlines, American Airlines και Southwest Airlines. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι της βοήθειας. 

Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ομίλου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Ashford, ο οποίος κατέχει περισσότερα από 100 ξενοδοχεία, θέρετρα πολυτελείας και άλλα ακίνητα, καθώς μέσω των θυγατρικών του Ashford Hospitality Trust και Braemar Hotels & Resorts δέχθηκε κρατική επιδότηση ύψους 53 εκατ. δολαρίων.

Αυτοκινητοβιομηχανίες

Η κρίση με χαμένη παραγωγή χιλιάδων οχημάτων από το προσωρινό «λουκέτο» των εργοστασίων, αναγκάζει τη Renault να ζητήσει κρατική βοήθεια, ύψους έως και 5 δισ. ευρώ. Η βοήθεια θα δοθεί υπό τη μορφή δανείων με κρατικές εγγυήσεις, με τον γαλλικό όμιλο αυτοκινήτων να αποκλείει το ενδεχόμενο εθνικοποίησης.

Λιανέμποροι - Υπόδυση - Ένδυση

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε προς την Adidas κοινοπρακτικό δάνειο ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων αναλογούν στην αναπτυξιακή τράπεζα KfW  2,4 δισεκατομμύρια,. Τα υπόλοιπα 600 εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται περισσότερες από επτά τράπεζες.  Λόγω του κλεισίματος καταστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις της εξαιρετικά κερδοφόρας εταιρείας έχουν καταρρεύσει. Μόνο στην Κίνα, η Adidas έχει απώλειες έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 

Το ενδεχόμενο να ζητήσει προστασία έναντι των πιστωτών της εξετάζει η αμερικανική J.C. Penney, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, καθώς η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε την εταιρεία να κλείσει προσωρινά τα 850 καταστήματά της, πλήττοντας καίρια τα σχέδια ανάκαμψης και αναδιάρθρωσής της, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ζητήματος.

Πετρελαϊκές

Σύμφωνα με νομικούς συμβούλους επί θεμάτων ενέργειας της εταιρείας Haynes and Boone, περίπου οι μισές από τις 60 ανεξάρτητες πετρελαϊκές των ΗΠΑ θα αναγκαστούν να εξετάσουν κάθε εναλλακτική για να διασφαλίσουν ρευστότητα εξαιτίας του άνευ προηγουμένου σοκ στις τιμές του μαύρου χρυσού.