Η αναγέννηση της αγοράς ακινήτων - Ποιοι ωφελούνται

Η αναγέννηση της αγοράς ακινήτων - Ποιοι ωφελούνται

Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Περισσότερα από 100.000 ακίνητα «βγαίνουν» προς πώληση στην αγορά. Η αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία έτη βγάζει στην επιφάνεια ακίνητα τα οποία έμεναν στο περιθώριο εξαιτίας της υψηλής τους φορολογίας.


Πλέον τα ακίνητα αυτά θα γίνουν περιζήτητα τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους καθώς το μόνο που θα πρέπει να πληρώσουν οι αγοραστές είναι ο φόρος μεταβίβασης που ανέρχεται μόλις στο 3%. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισροές κεφαλαίων ύψους 700-800 εκατ. ευρώ κατευθύνονται κυρίως σε μεταχειρισμένα ακίνητα καθώς πωλούνται φθηνότερα από ότι τα νεόδμητα. 

Οι κινήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικοδομή και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες που κινούνται γύρω από τον χώρο της κτηματαγοράς. Νέες οικοδομές θα ξεκινήσουν σταδιακά να χτίζονται (όταν μειωθεί αισθητά το στοκ) ενώ θα αναβιώσουν τα επαγγέλματα που τα τελευταία χρόνια είχαν εξαφανισθεί καθώς δεν υπήρχαν νέα κατοικίες ή επαγγελματικά κτίρια. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά και οι εργαζόμενοι.  

Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται όλα τα ακίνητα από το 2006 (εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή) τα οποία θα πωληθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι αγοραστές θα καταβάλλουν το φόρο μεταβίβασης όπως γίνεται σήμερα και για τα παλαιά ακίνητα τα οποία έχουν μεταβιβασθεί για περισσότερες από μια φορές. Για παράδειγμα ακίνητο του 2010, 55 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή σήμερα πωλείται 100.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Με την αναστολή του ΦΠΑ, η αξία του ακινήτου «πέφτει» στα 80.645 ευρώ. Επί του ανωτέρου ποσού θα καταβληθεί και Φόρος Μεταβίβασης 3%.  

Το κρίσιμο όμως είναι να περάσει η μείωση της αξίας του ακινήτου στην αγορά. Δηλαδή να μην καρπωθεί το ΦΠΑ ο κατασκευαστής και διατηρήσει την αξία του ακινήτου στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τις εισροές συναλλάγματος, καθώς θα επιτρέψει ουσιαστικά στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα να αγοράζουν και καινούργια (επομένως και ακριβότερα) ακίνητα. Μέχρι σήμερα, όλοι οι επενδυτές που αξιοποιούσαν το πρόγραμμα χορήγησης πενταετούς άδειας παραμονής («Χρυσή Βίζα»), αλλά και όσοι επένδυαν σε ακίνητα με σκοπό να τα εκμεταλλευθούν μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κινούνταν κατά κύριο λόγο σε μεταχειρισμένα ακίνητα. Το ίδιο ισχύει κατά κανόνα και με τους αγοραστές εξοχικών κατοικιών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο φόρος επιβάλλεται στους αγοραστές δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχικής ή κύριας, η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται) και συγκεκριμένα σε ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006.

Ένα ακόμα μέτρο το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση στην κτηματαγορά αλλά και στην οικονομία γενικότερα είναι η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Το μέτρο αφορά την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες που καταβάλλει κανείς για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα προχωρήσουν στη αναβάθμιση του ακινήτου τους θα πρέπει εν συνεχεία να προσκομίσουν τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια εργασιών, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ που έχει καταβληθεί), στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα μπορούν να εισπράττει το 40% της δαπάνης, μέσω όμως πίστωσης του σχετικού ποσού στον λογαριασμό του. 

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης που έχει δαπανήσει π.χ. 15.000 ευρώ για την αναβάθμιση του ακινήτου θα δημιουργεί έναν κουμπαρά στον λογαριασμό τους στο taxis, από τον οποίο θα πληρώνονται  μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του. Με τον τρόπο αυτό και το δημόσιο θα είναι κερδισμένο καθώς η μεγάλη έκπτωση θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να ζητούν αποδείξεις για τις εργασίες που θα κάνουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φοροδιαφυγή κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ ετησίως.