Ποιοί και πόσο κερδίζουν από την αναστολή για ένα χρόνο της εισφοράς αλληλεγγύης

Ποιοί και πόσο κερδίζουν από την αναστολή για ένα χρόνο της εισφοράς αλληλεγγύης

Διπλό όφελος θα έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2021 καθώς καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης ενώ ταυτόχρονα μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι αποδοχές (μικτές) των μισθωτών θα αυξηθούν κατά περίπου 31 ευρώ για όσους λαμβάνουν 1.200 ευρώ.

Στους τυχερούς είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που εισπράττουν φέτος. Δηλαδή η κυβέρνηση αποφάσισε όλες οι αλλαγές να γίνουν εντός του 20201 ασχέτως εάν αφορά εισοδήματα του 2020 ή του 2021. Δηλαδή οι παρεμβάσεις πρέπει να εξαντληθούν εντός του επόμενου έτους.  

Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν το 2021 θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα  έως 10.000 ευρώ θα γλιτώσουν από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα δει το επόμενο έτος τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά  1.652 ευρώ.  Άλλος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 25.000 ευρώ, θα έχει όφελος 1.350 ευρώ από το φόρο εισοδήματος κι άλλα 426 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή συνολικά 1.776 ευρώ. Το κόστος για τον προϋπολογισμό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ ενώ 800 εκατ. ευρώ κοστίζει και  η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους εργοδότες.

Ποιοι κερδίζουν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
- Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από τη 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
- Οι Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2020 που δηλωθούν το 2021 καθώς και οι αγρότες.

Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν 

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν επλήγησαν από την υγειονομική κρίση τουλάχιστον οικονομικά. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας».

Καθυστερήσεις στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ γσε 26 νησιά της χώρας αναγκάζει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιων Εσόδων να καθυστερήσει την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Αυτο δεν σημαίνει όμως ότι θα αλλάξει η ημερομηνία πληρωμής του φόρου όπου είναι η 30 Σεπτεμβρίου για την πρώτη δόση.

Όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού 10.000 κάτοικοι ακριτικών και μικρών ελληνικών νησιών δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για φέτος. Τα μεγαλύτερα από τα 26 νησιά , οι κάτοικοι των οποίων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ είναι: Φούρνοι, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί και Μαθαράκι.