Ποιο είναι το στρατόπεδο «Πλέσσα» όπου μετακομίζει η ΔΕΗ

Ποιο είναι το στρατόπεδο «Πλέσσα» όπου μετακομίζει η ΔΕΗ

Ένα κεφάλαιο 65 ετών κλείνει για την ΔΕΗ με την μετακόμιση των υπηρεσιών της από την Χαλκοκονδύλη στο πρώην στρατόπεδο Μ.Πλέσσα επί της λεωφόρου Μεσογείων απέναντι από το νοσοκομείο Σωτηρία.

Εκεί θα ανεγείρει ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων που θα στεγάσει τις κεντρικές και τις περισσότερες από τις εν Αθήναις υπηρεσίες της. Στο ισόγειο του κτηρίου θα λειτουργεί πρότυπο κατάστημα εξυπηρέτησης της επιχείρησης. 'Εως το τέλος του 2020 θα έχουν κατεδαφιστεί τα υφιστάμενα κτίσματα του Στρατού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 2-3 χρόνια.

Το πρώην στρατόπεδο ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) βγήκε πρόσφατα σε διαγωνισμό, στον οποίο και πλειοδότησε η ΔΕΗ, αποκτώντας τις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου για 50 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη μια δεκαετία. Έχει συνολικό εμβαδό 18.643 τετραγωνικά μέτρα, 22 κτίρια (που θα κατεδαφιστούν) επιφάνειας  7.582 τ.μ. Επελέγη από την ΔΕΗ που θέλει εδώ και χρόνια να μετακομίσει από το παλαιό και ακατάλληλο πλέον για τις ανάγκες της κτίριο επί της Χαλκοκονδύλη στην πλατεία Κάνιγγος, καθώς βρίσκεται κοντά σε δύο σταθμούς του μετρό («Κατεχάκη» και «Εθνική Άμυνα») και στο κέντρο ενός δικτύου σημαντικών οδικών αξόνων (Μεσογείων, Κατεχάκη, Κηφισίας, περιφερειακή Υμηττού κ.ά.).

Σαν τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό του υπ. Εθ.'Αμυνας είχε οριστεί ο ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο (περίπου 133.300 ευρώ τον μήνα), με όρο ότι ανά πενταετία το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται σε ποσοστό ίσο με το 100% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. “Η παραπάνω αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 5% επί του εκάστοτε διαμορφωμένου μισθώματος ανά πενταετία”, όπως ανέφερε ο διαγωνισμός.

Από την αποτυχημένη απόπειρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Το στρατόπεδο έχει μακρά ιστορία. Οι πρώτες συζητήσεις για την παραχώρησή του από το υπ. Εθν.Αμυνας ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με πρώτο δυνητικό “μνηστήρα” το υπ. Παιδείας και στόχο να ανεγερθεί εκεί η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη. Τότε μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ξεκινήσει να κάνει σχέδια για την ανέγερση ενός κτιρίου 18.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία όμως έμειναν στην μέση. Στην πορεία κρίθηκε ότι για την κατασκευή των κτιρίων της Βιβλιοθήκης απαιτείται έκταση τουλάχιστον… 50 στρεμμάτων, και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν προσφέρεται για το σκοπό αυτό, επειδή είναι μικρότερο. Το Στρατόπεδο Πλέσσα, επί της λεωφόρου Μεσογείων, συνέχισε να φιγουράρει επί χρόνια στην λίστα με τα υπό αξιοποίηση ακίνητα του Στρατού.

Στο… χακί real estate του Π. Καμμένου

Δεν προχώρησε όμως και γενικότερα το κεφάλαιο αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Στρατού. Σχέδια επί σχεδίων συνέχισαν να πέφτουν στο τραπέζι, πότε για την σύσταση ανώνυμης εταιρείας, με βασικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, στην οποία θα εκχωρούνταν τα στρατιωτικά ακίνητα, ενώ το 2016, επί θητείας Π.Καμμένου στο υπ. Εθν.Αμυνας συστάθηκε η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), διεύθυνση που υπάγονταν απευθείας στον ίδιο. Σαν αντικείμενο είχε να καταρτίσει λίστες διαθέσιμων -προς εκμετάλλευση ακινήτων- που της έχουν διατεθεί για διαχείριση από τα Ταμεία Εθνικής Άμυνας, Αεροπορικής Αμυνας και Εθνικού Στόλου και τα αντίστοιχα Μετοχικά τους.

Η υπηρεσία ακολούθησε εντελώς αυτόνομη πολιτική από εκείνη της υπόλοιπης κυβέρνησης στο real estate, όπως άλλωστε έκανε και ο ίδιος ο Π. Καμμένος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, ο πρώην “συγκυβερνήτης” του Αλ.Τσίπρα καλλιέργησε και συντήρησε τον μύθο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέχουν μοναδικής αξίας φιλέτα, που κατά τον ίδιο είχαν αποτιμηθεί στα 34 δισ ευρώ, και που επιτέλους αξιοποιούνται, με δική του πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στον προβληματικό προϋπολογισμό των τριών Οπλών.

Έκτοτε παραχωρήθηκαν και πουλήθηκαν διάφορα ακίνητα, όχι όμως και το πρώην στρατόπεδο επί της Λ.Μεσογείων. Στις αρχές του 2020, η ΥΠΑΑΠΕΔ και αφού νωρίτερα είχε διαπιστώσει το ενδιαφέρον κατασκευαστών και εταιρειών ακινήτων για το στρατόπεδο, προχώρησε σε διαγωνισμό. Σύμφωνα με τους όρους του, ο πλειοδότης θα είχε τη δυνατότητα να κατεδαφίσει τα κτίρια που βρίσκονται στους χώρους του πρώην στρατοπέδου, αλλά υποχρεούνταν να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος της μετεγκατάστασης και λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων και λοιπών υπηρεσιών που βρίσκονται ακόμη εκεί. Επίσης του παρέχεται, με βάση τους όρους του διαγωνισμού, το δικαίωμα μη καταβολής του μισθώματος για τον πρώτο χρόνο, καθώς και καταβολή του 50% του μισθώματος για τα επόμενα 4 χρόνια, προκειμένου να συμψηφιστούν οι δαπάνες του μισθωτή για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών καθώς και το όποιο κόστος επένδυσης.

Σήμερα η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων καλείται να διαχειριστεί έναν εξαιρετικό «πλούτο» ακινήτων, καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο, επιφάνειας περίπου 250.000 στρεμμάτων.