Ποινολόγιο μόνο για… «μικρούς»

Ποινολόγιο μόνο για… «μικρούς»

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βγαίνουν και πάλι «χαμένες» από τις αλλαγές που σχεδίασε η κυβέρνηση και έθεσε σε εφαρμογή από τις 17 Οκτωβρίου, με το νέο ποινολόγιο.

Αντί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εντείνει τις προσπάθειες για να πληρώσουν τα πρόστιμά τους οι «αετονύχηδες», προχωρά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και στη μείωσή τους με τη, γνωστή, δικαιολογία ότι τα υψηλά πρόστιμα δεν εισπράττονται.

Οπότε σε όποιους δεν υποβάλλουν δηλώσεις, ή υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις, τα πρόστιμα μειώνονται, σε όσους εκδίδουν μάλιστα πλαστά και εικονικά στοιχεία δεν επιβάλλονται πλέον πρόστιμα, όμως σε ένα καφενείο που δεν θα κόψει απόδειξη, ακόμη κι αν είναι μερικά λεπτά του ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ.

Το δίκαιο δηλαδή φορολογικό σύστημα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση προβλέπει στο εξής ότι μια μεγάλη επιχείρηση που «ξέχασε» να κόψει αποδείξεις χιλιάδων ευρώ θα πληρώσει πρόστιμα 2.500 ευρώ, όσο και ένα …περίπτερο που δεν έκοψε απόδειξη ενός ευρώ!

Ταυτόχρονα δε το νέο Ποινολόγιο καταργεί και τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για μη έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων και για έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων, που μέχρι πρότινος ήταν στο «εξοντωτικό» ποσό για τους παραβάτες των 250 ή 500 ευρώ.

Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που υποβάλλονται ανακριβείς δηλώσεις και από τις οποίες μπορεί να έχουν αποκρυβεί ή χαθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τα πρόστιμα και πάλι μειώνονται από 16,6% έως και 50%.

Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας που μπορεί να δημιουργεί από τους επιτήδειους είναι ότι το πρόστιμο που προβλέπεται σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου,  μειώνεται από το 100% στο 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι μόνο για τις παραβάσεις του ΦΠΑ το σύστημα γίνεται αυστηρότερο, αφού ακόμη και στην περίπτωση που πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει όμως τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε.