ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Ποιες μεταρρυθμίσεις «σκοντάφτουν» - Σήμα για επιτάχυνση

Ποιες μεταρρυθμίσεις «σκοντάφτουν» - Σήμα για επιτάχυνση

Πέντε «κίτρινες κάρτες» έβγαλε στην Κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Οι μεταρρυθμίσεις που προχωρούν με βαθμό σημειωτόν σε τομείς, όπως η δανειοδότηση των επενδύσεων, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης και το πάγωμα των πλειστηριασμών, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τη διασφάλιση ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Η Ε.Ε. παρά τα εύσημα που αποδίδει για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς της οικονομίας, διαπιστώνει καθυστερήσεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς.

Η ανάσχεση αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο πάγωμα των πλειστηριασμών, συνδέεται ή μπορεί να αποδοθεί στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει προκαλέσει η κρίση της πανδημίας, Ωστόσο, η Έκθεση αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την μικρή πρόοδο που έχει συντελεστεί σε θεσμικές λειτουργίες του κράτους όπως η απονομή της δικαιοσύνης, οι οποίες προκαλούν αγκυλώσεις στην οικονομία και δημιουργούν προσκόμματα στην ανάκαμψη της. Μάλιστα στην κρίσιμη αυτή καμπή, όπου η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να απογειώσει την οικονομία με τους πόρους που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια από την Ε.Ε, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι από την πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς κρίνεται η επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Το πιο ηχηρό καμπανάκι της Κομισιόν αφορούσε τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τόσο στην Κομισιόν όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το γενικευμένο πάγωμα των πλειστηριασμών. Επίσης επισημαίνεται η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (υποθέσεις ν. Κατσέλη), εκτιμώντας ότι ο στόχος αυτές να έχουν εκδικαστεί μέχρι το τέλος του 2021 φαίνεται να κινδυνεύει.

Στην αδειοδότηση επενδύσεων

Η χώρα έχει αναλάβει τη δέσμευση να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων στους συμφωνημένους τομείς.

Η όλη διαδικασία διαπιστώνεται ότι προχωρά σημαντικά πιο αργά από το αναμενόμενο, ωστόσο οι αρχές δεσμεύθηκαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα. Η μεταρρύθμιση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ολοκληρώθηκε, μετά από κάποια καθυστέρηση, με την πρόσφατη υιοθέτηση δευτεροβάθμιας νομοθεσίας.

Ωστόσο το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των περισσότερων από τις υπόλοιπες δραστηριότητες, για το οποίο είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση να το έχει περάσει από τη Βουλή έως τα τέλη Νοεμβρίου 2020, υποβλήθηκε μόνο για δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο και η υιοθέτησή του αναμένεται τώρα έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η καθυστέρηση θα έχει επιπτώσεις στην έγκριση όλων των απαραίτητων παράγωγων νομοθεσιών οι οποίες είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Απριλίου 2021.

Το νέο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υιοθέτηση του παράγωγου δίκαιου σε τρεις δόσεις (14 κοινές υπουργικές αποφάσεις έως τον Απρίλιο άλλες 14 έως τον Ιούνιο και οι εναπομείνασες στις αρχές Σεπτεμβρίου). Περαιτέρω οι αρχές έχουν καθυστερήσει κατά τη σύνταξη της πρωτογενούς νομοθεσίας για την απλοποίηση των τελευταίων δραστηριοτήτων που απομένουν, αλλά εξακολουθούν να στοχεύουν να το υιοθετήσουν έως τέλη Απριλίου, και επίσης να υιοθετήσει όλες τις σχετικές παράγωγες νομοθεσίες μέχρι τις αρχές Σεπτέμβριος. Κατά συνέπεια, το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ολοκλήρωση η δέσμευση έως τα μέσα του 2021 θα παραταθεί έως στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κτηματολόγιο

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το 45% της κτηματολογικών χαρτών έως το τέλος του 2021, με σκοπό να επικύρωση της πλήρους χαρτογράφησης χαρτών και δασικών χαρτών έως τα μέσα του 2022.

Η Ε.Ε διαπιστώνει ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της κτηματολογικής χαρτογράφησης έχει καθυστερήσει περαιτέρω, ενώ υπάρχει μικτή πρόοδος στον Οργανισμό του Κτηματολογίου. Μέχρι σήμερα, το 34% της κτηματολογικής χαρτογράφησης έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο λειτουργία. Το ορόσημο του 45% θα επιτευχθεί στα μέσα του 2022 και 100% έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Εκσυγχρονισμός στην Δικαιοσύνη

Η Ε.Ε αναφέρει ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης παρεμποδίζεται από συνεχείς αναβολές. Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά τη διανομή των ψηφιακών υπογραφών σε δικαστές και υπαλλήλους του δικαστηρίου, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Η εφαρμογή των συστάσεων που είχαν γίνει από την Ε.Ε προχωρά, μεν αλλά η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί αργότερα απ΄ ότι αρχικώς αναμένετο.

Οι αρχές έχουν εφαρμόσει με επιτυχία 12 από τις 23 προτάσεις από το 2015 εως το 2019 και σχεδιάζουν να προχωρήσουν και τις 36 που απομένουν και για τις οποίες δεν απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος.

Σημειώθηκε περιορισμένη μόνον πρόοδος όσον αφορά άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κατάλογος των πολιτικά εκτεθειμένων ανθρώπων που πρέπει να υποβάλλουν δήλωση Πόθεν Έσχες δεν έχει ακόμη ευθυγραμμιστεί με την ενημερωμένη προκειμένου να περιλαμβάνει και νέες κατηγορίες πολιτών που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Η εξωτερική αξιολόγηση του εθνικού σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς για το 2018-2021 έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2021 και θα είναι καθοριστικής σημασίας για το τη διατήρηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της επιτυχίας του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.