8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Ποιες αμερικανικές τράπεζες αυξάνουν τα μερίσματα μετά τα stress tests

Ποιες αμερικανικές τράπεζες αυξάνουν τα μερίσματα μετά τα stress tests

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες πέρασαν το ετήσιο «τεστ αντοχής» της Fed, δείχνοντας στην προσομοίωση ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας. Η καλή τους επίδοση στα stress tests ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους τους. Τέσσερεις από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η Bank of America και η Wells Fargo δεν άργησαν να κάνουν πράξη, ανακοινώνοντας αυξήσεις μερισμάτων. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το φετινό stress test της Fed ήταν πιο δύσκολο από την άσκηση του 2021 και ανέβασε τα απαιτούμενα κεφαλαιακά μαξιλάρια περισσότερο από αυτό που αναμένονταν.

Όμως, η JPMorgan Chase και η Citigroup επέλεξαν να διατηρήσουν τα μερίσματα τους σταθερά, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον ενδεχομένως να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Η Citi πιθανότατα θα ενημερώσει την αγορά για τα σχέδιά της όσον αφορά στα κεφάλαια στις 15 Ιουλίου όταν ανακοινώσει τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου.

Οι φετινές αυξήσεις μερισμάτων ήταν πιο ήπιες σε σύγκριση με το 2021, χρονιά κατά την οποία οι τράπεζες προέβησαν σε μεγάλες επιστροφές κεφαλαίων έχοντας συσσωρεύσει πλεονάζοντα κεφάλαια για να είναι σε θέση να καλύψουν δανειακές επισφαλείς την περίοδο της πανδημίας, οι οποίες ωστόσο δεν προέκυψαν. Για παράδειγμα, η Morgan Stanley πέρυσι διπλασίασε το μέρισμα της.

Στα ετήσια στρες τεστ που καθιερώθηκαν μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009, η Fed αξιολογεί αν οι ισολογισμοί των τραπεζών μπορούν να αντέξουν μια υποθετική μεγάλου βαθμού συρρίκνωση της οικονομίας. Τα αποτελέσματα της άσκησης δείχνουν τι κεφάλαια έχουν ανάγκη οι τράπεζες, ώστε να θεωρούνται υγιείς και πόσα κεφάλαια μπορούν να επιστρέφουν στους μετόχους τους.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέρισμα της κατά 25% στα $2,50 ανά μετοχή και η Morgan Stanley ότι θα το ανεβάσει στα $0,775 ανά μετοχή και ότι θα επαναγοράσει ίδιες μετοχές ύψους $20 δισ. Η Bank of America αύξησε το δικό της μέρισμα 5% στα $0,22 ανά μετοχή και η Wells Fargo το ανέβασε στα $0,30 από $0,25 ανά μετοχή.

Η μετοχή της Morgan Stanley σημείωσε άνοδο 3,5% και της Goldman κατά 1,4%. Η JPMorgan διατήρησε το μέρισμά της στο $1.00 ανά μετοχή, αναφέροντας υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες μελλοντικά και παρομοίως η Citi το κράτησε στα $0,51 για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα σε εύρος stress test. Τα τεστ αντοχής προσδιορίζουν το κεφαλαιακό μαξιλάρι της κάθε τράπεζας, ένα ποσό κεφαλαίων επιπλέον των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από τις υποτιθέμενες ζημιές της κάθε τράπεζας στα στρες τεστ.

Τα αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα ανακοίνωσαν τα νέα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια (capital buffers), με βάση το φετινό stress test που θα πρέπει να διαθέτουν αργότερα αυτή τη χρονιά, έχοντας χρόνο για αναδιαρθρώσεις στους ισολογισμούς τους.

Οι Citigroup, JPMorgan και Bank of America ανακοίνωσαν ότι τα κεφαλαιακά buffer θα αυξηθούν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στην Bank of America και τη JPMorgan, η αύξηση αυτή θα προκύψει από υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες, ενώ στην περίπτωση της Citi θα πρέπει να καλύfuo;yn ζημιές από trading, χαμηλότερες προμήθειες και υψηλότερα κόστη.

Το κεφαλαιακό μαξιλάρι για κάθε μια από τις τρεις αυτές τράπεζες θα αυξηθεί κατά 80-100 μονάδες βάσης, περισσότερο από ότι αναμενόταν, σχολίασαν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Αυτό εξηγεί γιατί δεν προέβησαν σε αυξήσεις μερισμάτων η σε προγράμματα επαναγοράς μετοχών.

Μερίσματα