Ποια είναι (πλέον) η Grivalia που ενώνεται με τη Eurobank

Ποια είναι (πλέον) η Grivalia που ενώνεται με τη Eurobank

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επιβεβαιώνοντας ότι είναι η τράπεζα που κινείται με τον πλέον «επιθετικό» τρόπο προς την προσπάθεια… φυγής προς τα εμπρός και προς την εξυγίανση και τον «καθαρισμό» του χαρτοφυλακίου της, η Τράπεζα Eurobank αποφάσισε να απορροφήσει τη Grivalia Properties.

Είναι μια δυναμική κίνηση που έρχεται να ταράξει τα νερά ευρύτερα στην αγορά, σε μια περίοδο μεγάλων επενδύσεων στο χώρο των ΑΕΕΑΠ και στην αγορά ακινήτων, όπου η Grivalia Properties έχει πολύ ισχυρή θέση, αλλά και σε μια περίοδο με μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες.

Είναι η πρώτη φορά ιστορικά που μία τράπεζα συγχωνεύεται με εταιρεία ακινήτων. Καταλύτης στη συμφωνία που ίσως αποτελέσει θρυαλλίδα κι άλλων κινήσεων στο χώρο των ΑΕΕΑΠ, είναι η  Fairfax Financial Holdings Limited, που έως σήμερα έλεγχε το 16,88% της Eurobank και το 51,43% της Grivalia. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο καναδικός επενδυτικός όμιλος θα ανεβάσει το ποσοστό του στην τράπεζα στο 32,5%.

Ποια όμως είναι η Grivalia Properties; Πρόκειται για την εταιρεία που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σ'' έναν εξαιρετικά ισχυρό «παίκτη» στο χώρο των επενδύσεων ακινήτων. Με ισχυρούς μετόχους και partners, έχει ελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό την τελευταία διετία, περνώντας συνάμα στην αντεπίθεση,  «χτίζοντας» dream tem ακινήτων στη χώρα.

Η εταιρεία διαθέτει ένα από τα πλέον ισχυρά μετοχολόγια σ'' όλη την ελληνική αγορά, καθώς στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν μερικά από τα κορυφαία επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού, όπως Fairfax, Wellington, Brandes Investment Partnets, Fidelity και Pimco! Πρόκειται για πέντε ομίλους που διαχειρίζονται συνολικά 5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως! Δεν είναι υπερβολή αν γραφτεί πως δεν υπάρχει άλλος όμιλος ή εταιρεία που να έχει τέτοιο... εκτόπισμα μετοχολογίου σ'' όλη την ελληνική αγορά.

Ποια είναι η Eurobank Properties

Η Grivalia Properties αποτελεί το μετασχηματισμό της Eurobank Properties που κάποτε ανήκε εξ ολοκλήρου στη Eurobank και ήταν ο βραχίονας της τράπεζας στο χώρο των ακινήτων. Η Eurobank Properties ιδρύθηκε το 2004 ενώ στις 12 Απριλίου του 2006 εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η διεύρυνση της διεθνοποίησης του χαρτοφυλακίου έλαβε χώρα προ έξι περίπου ετών, ήτοι το καλοκαίρι του 2012, όταν η Fairfax Financial Holdings Limited που ήδη κατείχε λίγο παραπάνω από 4%, εξαγόρασε το 14,78% με πωλητή τη Lamda Development.

Τότε, ο καναδικός όμιλος ανέβασε το μερίδιό του στο 19,1%, ενώ το 2014 μέσω αύξησης κεφαλαίου της Grivalia ύψους 193 εκατ. ευρώ, η Fairfax ανέβασε το μερίδιό της από το 19% στο 41,5%. Ύστερα από κάποιες άλλες μεταγενέστερες κινήσεις και placements πώλησης μετοχών από τη Eurobank στις αρχές του 2017, η Fairfax Holdings Limited ανέβασε το ποσοστό της στο 51,43% όπου παραμένει έως σήμερα.

Το πλούσιο χαρτοφυλάκιο

Σήμερα, η Grivalia διαθέτει ένα εξαιρετικά προσεγμένο και ποιοτικό χαρτοφυλάκιο 116 ακινήτων (στοιχεία 30ης Ιουνίου 2018), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 869.309 τ.μ. με εύλογη αξία 979,2 εκατ. ευρώ.

Τα 72 ακίνητα της εταιρείας βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, περί τα 38 εδρεύουν σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ διαθέτει ένα οικόπεδο στην περιοχή των Σπάτων. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο όμιλος κατέχει δύο εμπορικά ακίνητα στη Σερβία και τρία  στη Ρουμανία.

Τα περισσότερα εξ αυτών είναι μισθωμένα από εταιρείες διαφόρων κλάδων, όπως καταστήματα τραπεζών, λιανικού εμπορίου (σούπερ μάρκετ), αλλά και κεντρικά γραφεία πολλών παραγωγικών επιχειρήσεων.

Οι πιο εμβληματικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια

Το Green Plaza στο Μαρούσι (Κηφισίας με Αγίου Κωνσταντίνου), λίγο πιο πάνω από το «δαχτυλίδι», που απαίτησε επένδυση 7 εκατ. ευρώ και η ανακατασκευή του Piraeus Port Plaza 1, project το οποίο φέτος απέκτησε το 100%, είναι δύο από τις πιο εμβληματικές – σε εγχώριο επίπεδο – κινήσεις της εταιρείας την τελευταία διετία.

Το Piraeus Port Plaza 1 βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και αποτελεί μέρος των παλαιών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Το ακίνητο θα εκμισθωθεί σε διεθνούς κύρους μισθωτές, ενώ η Grivalia που αρχικά είχε το 50%, απέκτησε και το υπόλοιπο 50% πρόσφατα, κάνοντας χρήση option.

Ολόκληρη η φιλοσοφία της εταιρείας πλέον διέπεται από τους όρους της ολιστικής προσέγγισης σύμφωνα με τους καινούριους ενεργειακούς όρους. Πάνω σ'' αυτό το μοντέλο, η εταιρεία «χτίζει» κάθε νέα κίνησή της, κάθε αναβάθμιση με ενεργειακή πιστοποίηση όλων των ακινήτων της.

Πλούσιο χαρτοφυλάκιο και στην ξενοδοχειακή αγορά

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο και στην ξενοδοχειακή αγορά δημιουργείται πλέον με τη συγχώνευση της Τράπεζας Eurobank με την ΑΕΕΑΠ, καθώς οι δύο εταιρείες διαθέτουν ξενοδοχεία που είτε λειτουργούν ήδη και είναι παραχωρημένα και μεγάλα brands του εξωτερικού και ετοιμάζονται να λειτουργήσουν.

Η Grivalia έχει ορισμένα εμβληματικά ακίνητα ξενοδοχείων (Amanzoe, «Meli Palace, Αστέρια Γλυφάδας, Όλυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη) αλλά και παρουσία στην Καραϊβική μέσω της επένδυσης στον Παναμά, ενώ η Eurobank διαθέτει μισθωμένα ξενοδοχεία όπως το King George στην πλατεία Συντάγματος.

Το κοινό σχήμα θα βρεθεί να ελέγχει πολλά ξενοδοχεία και συμμετοχές που η Grivalia Hospitality, ο τουριστικός βραχίονας της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, διαθέτει. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Grivalia Hospitality ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% ανήκει στην M&G Investments, ένα επιπλέον 25% ανήκει στον ασφαλιστικό όμιλο της Eurolife, ενώ η Grivalia Properties διαθέτει το υπόλοιπο 25%.

Το project στον Παναμά

Γιώργος Χρυσικός Η Grivalia Properties έχει κάνει και μια... ρηξικέλευθη για τα ελληνικά δεδομένα επένδυση, στο μακρινό Παναμά, όπου διέθεσε προ δύο περίπου ετών 27 εκατ. δολαρίων για μια έκταση 14 χιλιάδων στρεμμάτων, αγοράζοντας στην ουσία ένα ολόκληρο νησί. Πρόκειται για πολύ φιλόδοξο project που θα υλοποιηθεί με τοπικό partner ο οποίος συμμετέχει με ποσοστό 35% στο εγχείρημα και «τρέχει» από κοντά τη δουλειά.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties Γιώργος Χρυσικός, κατασκευάζεται το Ritz – Carlton Reserve, το κορυφαίο ξενοδοχειακό brand του Group Marriott. Υπάρχουν μόλις τέσσερα στον κόσμο τέτοια αυτή τη στιγμή και όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, θα υπάρχουν μόλις έξι σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται το... everest της πολυτέλειας από τα 6 αστέρια αν και αυτά δεν έχουν αστέρια. Σ'' αυτή την επένδυση, εκτός από κεφάλαια της Grivalia Hospitality, συμμετέχει και με έξτρα κεφάλαια η Fairfax. Έως το 2020 αναμένεται να λειτουργήσει το ξενοδοχείο.