ΠΟΕ: Έγκριση για δασμούς 4 δισ. δολαρίων της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα

ΠΟΕ: Έγκριση για δασμούς 4 δισ. δολαρίων της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει δασμούς ύψους 4 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα για φερόμενες ως παράνομες επιδοτήσεις στην Boeing, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές με γνώση επί του θέματος.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει νέο αντικείμενο τριβής στις εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. Πέρυσι η Ουάσιγκτον είχε επιβάλλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας 7,5 δισ. δολαρίων για επιδοτήσεις προς την Airbus.

Οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε μια 16χρονη διαμάχη στον ΠΟΕ, σχετικά με τη βοήθεια στις βιομηχανίες αεροσκαφών τους, δύο υποθέσεις που μαζί αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη εταιρική εμπορική διαμάχη στον κόσμο.

Για την απόφαση Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν ενημερωθεί από την Παρασκευή όπως αναφέρει το Reuters, ενώ η ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγές και από τις δύο πλευρές ανέφεραν ότι οι δασμοί της Ε.Ε. σε προϊόντα όπως τα αεροσκάφη Boeing, είναι απίθανο να επιβληθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να αποφύγουν την ένταση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η τελευταία απόφαση δεν περιλαμβάνει τους δασμούς σχεδόν 4,2 δισ. δολάρια δασμών σε προϊόντα αμερικανικής προέλευσης από προηγούμενη υπόθεση, δίνοντας στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να επιβάλει δασμούς συνολικής αξίας 8,2 δισ. δολαρίων.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη απόφαση, την οποία η ΕΕ δεν εφάρμοσε ποτέ, δεν ισχύει πλέον επειδή έχει καταργηθεί από το 2006.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση θα μπορούσε τελικά να δώσει ένα τέλος σε χρόνια αδιέξοδου, κατά τη διάρκεια των οποίων και οι δύο πλευρές έδειξαν ενδιαφέρον για επίλυση της διαφωνίας για τα αεροσκάφη, κατηγορώντας ωστόσο η μία την άλλη ότι αρνείται να διαπραγματευτεί σοβαρά.