PMI: «Φρενάρει» η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη – Ύφεση στις υπηρεσίες

PMI: «Φρενάρει» η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη – Ύφεση στις υπηρεσίες

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη φρέναρε απότομα τον Σεπτέμβριο, αφού ο τομέας των υπηρεσιών παρουσίασε ύφεση λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν οδηγήσει σε νέα μέτρα περιορισμού.

Στην έρευνα της IHS Markit σημειώνεται ότι ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης για την δραστηριότητα στους κλάδους των υπηρεσιών και της μεταποίησης, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες από 51,9 τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες είναι το όριο που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Αναλυτές, που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του Reuters, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει οριακή μόνο πτώση στις 51,7 μονάδες, μένοντας σε απόσταση ασφαλείας από το 50. 

«Είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μία οικονομία δύο ταχυτήτων, στην οποία τα εργοστάσια αυξάνουν και πάλι την παραγωγή τους χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση, ειδικά από αγορές του εξωτερικού, ενώ ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών εξακολουθεί βυθίζεται και πάλι σε ύφεση», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. 

Ο επιμέρους PMI για τις υπηρεσίες βυθίστηκε στις 47,6 μονάδες από 50,5 τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα παραμείνει σταθερός.

Αντιθέτως ο PMI της μεταποίησης σκαρφάλωσε από τις 51,7 στις 53,7 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών και έναντι προβλέψεων για μικρή άνοδο στις 51,9 μονάδες.