Πληθαίνουν οι κίνδυνοι για το ευρώ

Πληθαίνουν οι κίνδυνοι για το ευρώ

Από την πιθανότητα ενός Brexit μέχρι τις πρωτοφανείς εισροές προσφύγων και τις ανησυχίες για το οικονομικό outlook και τις πολιτικές αναταραχές στην Ιρλανδία και την Ισπανία, το ευρώ αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους, αναφέρει το Bloomberg.

Παράλληλα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερες αγορές παγίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι επενδυτές αναρωτιούνται για πόσο θα κρατήσει αυτό ακόμα.   

«Υπάρχουν κίνδυνοι νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι στο εσωτερικό της ΕΕ, υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι που προέρχονται από το μεταναστευτικό, ενώ υποβόσκει κάτω από όλα αυτά και μια αδύναμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Frances Hudson, αναλυτής της Standard Life στο Εδιμβούργο. «Θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε ένα αρνητικό σπιράλ να αναπτύσσεται».

Το ευρώ είχε τις χειρότερες επιδόσεις μετά τη στερλίνα κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, ενώ υποχώρησε αυτή τη βδομάδα σε νέο χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Σε μια περαιτέρω ένδειξη ανησυχίας, ένας δείκτης επενδυτικών προσδοκιών για τις διακυμάνσεις των τιμών των δύο πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων για το επόμενο εξάμηνο ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα προκειμένου να προστευτεί το ευρώ.

Ενώ η υποχώρηση ενός νομίσματος μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής τονώνοντας τις εξαγωγές, οι πρόσφατες υποχωρήσεις αντανακλούν ένα αμφιλεγόμενο outlook για το ευρωπαϊκό μπλοκ. Μια απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρώπη στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα προξενούσε ακόμα πιο μεγάλες ζημιές στο εμπόριο και θα οδηγούσε σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική πρόκληση για την ΕΕ, ενώ οι προσπάθειες διαχείρισης των προσφυγικών εισροών, από χώρες όπως η Συρία, με την κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Σένγκεν θα απειλούσε τη μεταφορά των εμπορευμάτων.

«Εάν υπάρξει μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι αμφισβητούν το ευρώ, τότε οι ξένες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά θα γίνουν προβληματικές», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Morgan Stanley, Hans Redeker. «Κάποιος πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός στο σημερινό περιβάλλον και σίγουρα εξακολουθεί να υπάρχει πίεση», είπε. Η στήριξη του εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ΕΕ που συνεχίζει την ανάκαμψή της από την ύφεση και την κρίση χρέους.

«Υπολογίζοντας όλα τα δεδομένα είμαστε απαισιόδοξοι για το ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Royal Bank of Canada στο Λονδίνο. «Βλέπουμε να υποχωρεί η ισοτιμία και να διαπραγματεύεται σε αυτό το επίπεδο για ένα διάστημα».