Πληροφορική: Ανοίγει ο χορός των μεγάλων εξαγορών

Πληροφορική: Ανοίγει ο χορός των μεγάλων εξαγορών

Το μεγαλύτερο deal στον κλάδο της τεχνολογίας ήταν αυτό της εξαγοράς της Intrasoft από τη Net Company. Ήρθε  δεύτερη εξαγορά αυτή τη φορά από τους Franck Cohen και Μάρκο Βερέμη, οι οποίοι αγόρασαν το 45% των μετοχών που είχαν οι ιδρυτές της SoftOne στην εταιρεία. Την ίδια στιγμή εισηγμένες εταιρείες έχουν δηλώσει πως ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους μέσω εξαγορών.

Αν και το ύψος της συμφωνίας της εξαγοράς του 45% της SoftOne δεν έχει γίνει γνωστό, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι υψηλό. Οι κύριοι λόγοι που οι επενδυτές τοποθετούνται στην αγορά πληροφορικής είναι τρεις.  Πρώτον, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έργα ψηφιοποίησης που αυτό συνεπάγεται. Ειδικότερα, αναμένεται να υπάρξει έκρηξη επενδύσεων που στόχο έχουν τη ψηφιακή μετάβαση στη χώρα. Από το κράτος και την εξυπηρέτηση του πολίτη, στον ΕΦΚΑ, στα υποθηκοφυλάκεια, στα υπουργεία, έως στα δικαστήρια. Στόχος είναι όλα να γίνουν ψηφιακά. Επομένως, το Ταμείο Ανάκαμψης που εξασφαλίζει σημαντικά έργα (και υποέργα) αποτελεί τον πρώτο στόχο των επενδυτών, ιδιαίτερα αυτών που διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως  η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει τεχνολογικό κόμβο δεδομένων. Οι επενδύσεις της Microsoft, της DigitalRealty και άλλα μικρότερα data center που δρομολογούνται, δείχνουν πως η χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον εν λόγω κλάδο και μπορεί να καταστεί τεχνολογικό hub της Ανατολικής Ευρώπης.

Εκτός όμως από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αναβάθμιση της χώρας σε τεχνολογικό κέντρο, ένας τρίτος λόγος είναι πως οι ίδιες οι επιχειρήσεις ψηφιοποιούνται. Δηλαδή όλες οι λειτουργίες μία επιχείρησης γίνονται...ψηφιακές. Από την αρχειοθέτηση, την ενδοεπικοινωνία,  τη διαχείριση του λογιστηρίου, των προμηθειών και τα logistics, έως την εξυπηρέτηση των πελατών. Στην ουσία οι μικρομεσαίες εταιρείες προσπαθούν να ακολουθήσουν το ρυθμό ψηφιακής μετάβασης των μεγάλων παιχτών. Για αυτό ελληνικές εισηγμένες έχουν εκφράσει ανοιχτά τη θέλησή τους να προβούν σε εξαγορές.

Γιατί η αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται παράγοντας κέρδη για όλους τους παίχτες, όχι μόνο για τους μεγάλους του κλάδου, που έχουν την οικονομική επιφάνεια να χτυπήσουν τα μεγάλα projects του Ταμείου Ανάκαμψης. . 

Οι τρεις παραπάνω λόγοι ανοίγουν μια σημαντική αγορά με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, κάτι που σε συνδυασμό με τη φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης οδηγούν τους επενδυτές να τοποθετούνται στην εγχώρια αγορά πληροφορικής και τεχνολογίας.