Πλαστικά Θράκης: Η κρίση γίνεται ευκαιρία αρκεί να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για την «μεγάλη» στιγμή

Πλαστικά Θράκης: Η κρίση γίνεται ευκαιρία αρκεί να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για την «μεγάλη» στιγμή

Τα Πλαστικά Θράκης είναι ένα success story που πέρασε δια πυρός και σιδήρου πριν καταφέρει να  δείξει τα χθεσινά κέρδη ρεκόρ. Η επέκταση και η αύξηση της δυναμικότητας έχει πάντα ρίσκο σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, πόσο μάλλον αν είσαι μια εταιρεία που οι πωλήσεις σου πραγματοποιούνται κατά 81% εκτός Ελλάδας σε 80 διαφορετικές χώρες. Η εταιρεία πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και στάθηκε τυχερή αφού η πανδημία την βρήκε πανέτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζήτησης. Τύχη είναι όμως το σημείο που συναντιέται η προσπάθεια με την ευκαιρία. 

Tα Πλαστικά Θράκης όχι μόνο ανακοίνωσαν ένα ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας στο εννεάμηνο αλλά συνόδευσαν αυτή την επίδοση με μείωση του δανεισμού κατά 52% ή 43,5 εκατ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε οργανικούς παράγοντες η οποίοι συνοψίζονται στους εξής: α) αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 10% (+56% στο γ’ τρίμηνο) β) στην ενίσχυση των περιθωρίων κερδοφορίας κατά 957 μονάδες βάσης στο εννεάμηνο λόγω των χαμηλότερων τιμών των πρώτων υλών (+1.192 μονάδες βάσης στο γ’ τρίμηνο) και στην πώληση ακινήτου στην Αμερική, συναλλαγή αξίας 12 εκατ. ευρώ από την οποία ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί το κέρδος. Ο όμιλος κατέβασε στην τελική γραμμή 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 15,2 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο. Όλες οι αυξήσεις κερδοφορίας σε τρίμηνο και εννεάμηνο συνοδεύονται από αύξηση της λειτουργικής επίδοσης η οποία υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι (52,4 εκατ. ευρώ +105%). Πίσω από την επιτυχία αυτή δεν είναι μόνο οι μάσκες που πολλοί μπορεί να πιστεύουν αλλά η ένταση στην ζήτηση ειδών του κλάδου συσκευασίας ο οποίος έσπασε τα κοντέρ με αύξηση των μικτών κερδών κατά 60% στο εξάμηνο. 

Ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 136 εκατ. ευρώ από το 2015 (όσο ήταν η χθεσινή του κεφαλαιοποίηση) και έχει προχωρήσει σε μεγάλα και σημαντικές αναδιαρθρώσεις, πολλές φορές ανατρέποντας με έκτακτα έξοδα την καλή εικόνα του εννεαμήνου. Οι επενδύσεις είναι αυτές που οδηγούν πλέον την αύξηση της δυναμικότητας και οι αναδιαρθρώσεις την κερδοφορία καθιστώντας επαναλαμβανόμενη την εικόνα αν όχι για το ρεκόρ που βλέπουμε στην φετινή  χρήση σίγουρα για το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της επίδοσης. 

Η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των επενδύσεων ανοίγει δύο πόρτες: Με τον ισολογισμό να έχει υπομοχλευθεί υπάρχει πλέον η δυνατότητα για νέες προσθήκες εταιρειών ή δραστηριοτήτων. Αν όχι, τότε οι μέτοχοι μπορούν να αναμένουν ένα πιο γενναιόδωρο μέρισμα  από τα περσινά 4,5 λεπτά. Βέβαια, είναι τέτοια η δυναμική της χρήσης που θα επέτρεπε να συμβούν και τα δύο.  

Παρά την σημαντική χθεσινή χρηματιστηριακή άνοδο (+13,95% στα 3,10 ευρώ) τα Πλαστικά Θράκης παραμένουν μακράν η πιο φθηνή μετοχή του ταμπλό, όχι ότι έχουμε και πολλές αξιόλογες περιπτώσεις. Με πολλαπλασιαστή μόλις 4 φορές τα φετινά κέρδη και 3 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών ροών μάλλον θα δυσκολευτεί να βρει κανείς άλλη τέτοια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.