Πλαστικά Θράκης: Χρονιά σταθμός σε επιδόσεις και ρευστότητα

Πλαστικά Θράκης: Χρονιά σταθμός σε επιδόσεις και ρευστότητα

Αν η χρονιά τελείωνε στο τέλος Σεπτεμβρίου τα Πλαστικά Θράκης θα είχαν επιτύχει ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών συντρίβοντας την περυσινή επίσης ιστορικά υψηλή επίδοση των 37,3 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή. Το κοντέρ των Πλαστικών Θράκης τρέχει στο εννεάμηνο με 71,2 εκατ. ευρώ μετά από φόρους και το τρίτο τρίμηνο έφερε μόνο του όσα είχε φέρει όλο το περυσινό εννέαμηνο. Και επειδή δεν μιλάμε για αποτελέσματα χιλιάδων ευρώ αλλά για δεκάδες εκατομμύρια, η αξία αυτών των εκπληκτικών επιδόσεων αποκτά άλλη διάσταση.

Είναι αλήθεια ότι η συγκυρία ευνόησε τον όμιλο ο οποίος όμως είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Αυξημένη δυναμικότητα που αξιοποιήθηκε όταν οι συνθήκες το επέβαλαν και προϊόν το οποίο παρά τις αυξήσεις των τιμών στα πολυμερή και την ένταση του ανταγωνισμού δεν φαίνεται συγκινείται ιδιαίτερα: Ο κλάδος των τεχνικών υφασμάτων στο γ’ τρίμηνο έχει μικτό περιθώριο 32,3% και λειτουργικό περιθώριο 25,3%, μεγέθη που δημιουργούν ένα ευχάριστο σοκ για μια βιομηχανική εταιρεία.

Ακόμα πιο σοκαριστικά ευχάριστη είναι η εικόνα του ισολογισμού. Μετά από  διανομές μερισμάτων και κεφαλαιουχικές δαπάνες 18 εκατ. ευρώ, ο όμιλος διεύρυνε περισσότερο την καθαρή ταμειακή του θέση φθάνοντας σε αρνητικό δανεισμό 22,6 εκατ. ευρώ από καθαρό δανεισμό 38,2 εκατ. ευρώ στην αρχή της χρονιάς και 11 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο.

Τα Πλαστικά Θράκης χωρίς υπερβολή φέτος «κόβουν χρήμα». Έχουν αυξήσει την ταχύτητα αναπλήρωσης της ρευστότητας τους και τρέχουν με οργανικές ταμειακές ροές 85 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο για μια εταιρεία που έχει λειτουργικά κέρδη 96 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο είναι ότι ακόμα και αν η εταιρεία υλοποιούσε χθες το νέο επενδυτικό της πλάνο των 25,5 εκατ. ευρώ πάλι θα έμενε ουσιαστικά αδάνειστή!

Μοναδικό σημείο αδυναμίας είναι ο κλάδος συσκευασίας στο γ’ τρίμηνο ο οποίος εμφανίζει κάμψη του λειτουργικού περιθωρίου σχεδόν 1.500 μονάδες βάσης το οποίο μετακυλίεται στα επιμέρους λειτουργικά κέρδη και έχει συμπιέσει το περιθώριο κερδοφορίας του ομίλου στο γ’ τρίμηνο από 26,8% σε 22,6%. 

Η Διοίκηση φρόντισε πάντως να περιορίσει λίγο τον ενθουσιασμό που προκαλούν τα μεγέθη: «τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία και κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης 2021, αν και αναμένεται επιβράδυνση σε επίπεδο κερδοφορίας, συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους. Η περαιτέρω κάμψη της ζήτησης των προϊόντων προσωπικής προστασίας και υγείας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των αυξημένων τιμών των α’ και β’ υλών, του κόστους ενέργειας και του μεταφορικού κόστους, αναμένεται να επηρεάσουν τους τελευταίους μήνες του έτους και να διαμορφώσουν συνθήκες αβεβαιότητας και για την επόμενη χρονιά».

Βέβαια, σε παρόμοιο τέμπο είχε κινηθεί και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου και η εταιρεία κατέβασε 23 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας στο αμέσως επόμενο τρίμηνο. 

Με αυτά τα νούμερα η εταιρεία διαπραγματεύεται 4,6 φορές τα κέρδη του εννεαμήνου (!!!) και 3,1 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών επίσης του εννεαμήνου. Ο ισολογισμός έχει δυναμική να σηκώσει με άνεση δανεισμό ακόμα και 100 εκατ. ευρώ για εξαγορές ή μερίσματα. Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης δίνει την εντύπωση ότι περιμένει τους επενδυτές να την ανακαλύψουν.

Αν η ελεύθερη διασπορά της εταιρείας ήταν διαφορετική και επέτρεπε την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού από το ΧΑ θα μιλούσαμε για μια ξεκάθαρη περίπτωση επιθετικής εξαγοράς. 

Πώς έκλεισε το εννεάμηνο και το τρίμηνο των Πλαστικών Θράκης:

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.