Πλαίσιο: Η νέα επένδυση 2,5 εκατ. και το retail που αλλάζει

Πλαίσιο: Η νέα επένδυση 2,5 εκατ. και το retail που αλλάζει

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια νέα επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε η εταιρεία Πλαίσιο Computers με το άνοιγμα του νέου μεγάλου και κομβικού καταστήματος στην Αγία Παρασκευή, το οποίο εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 4 Ιουλίου, το βράδυ.

Το εν λόγω κατάστημα είναι ένα μέρος από το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ που υλοποιεί ο όμιλος σε πλάνο διετίας, περνώντας στη νέα εποχή.

Πρόκειται για ένα superstore κατάστημα που έρχεται να οριοθετήσει τη νέα εποχή για την εταιρεία, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται διαρκώς και μέσα στην κρίση, έχοντας τη δική της επιχειρησιακή κουλτούρα και το δικό της επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο τηρεί αμετάκλητα.

Όπως τονίζει στο Liberal o πρόεδρος και ιδρυτής της Πλαίσιο Computers κ. Γεώργιος Γεράρδος - που ξεκίνησε το 1969, όντας φοιτητής με ένα μικρό κατάστημα στην οδό Στουρνάρη πουλώντας γραφική ύλη στους υπολοίπους φοιτητές του Πολυτεχνείου - «αυτό το κατάστημα οριοθετεί τη νέα εποχή για τον όμιλο, που συμπληρώνει αισίως 50 χρόνια λειτουργίας. Ένα μεγάλο και ξεχωριστό κατάστημα που έρχεται να συνδέσει τις δύο εποχές της Πλαίσιο και να περάσει τον όμιλο στη νέα εποχή».

Είναι το 23ο κατάστημα της εταιρείας Πλαίσιο, η οποία μένει πιστή στο επιχειρηματικό της πλάνο το οποίο είναι το άνοιγμα μεγάλων και κομβικών καταστημάτων σε αντίστοιχα στρατηγικές περιοχές και δεν στοχεύει να «απλώνεται» και να κατακερματίζεται με μικρά καταστήματα, πολλαπλασιάζοντας τα σημεία πώλησης.

Είναι μια στρατηγική που έρχεται να «κουμπώσει» με το πολυκαναλικό δίκτυο που εδώ και δύο δεκαετίες εφαρμόζει ο όμιλος σ'' όλες τις δραστηριότητές του, προσφέροντας πλέον σχεδόν... καθετοποιημένες υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.

Το νέο κατάστημα είναι τεσσάρων ορόφων και 2.260 τ.μ. και βρίσκεται στην οδό Μεσογείων 512, σε κτήριο που παλαιότερα στεγάζονταν η εταιρεία επίπλων Τριάντης, ενώ θα προσθέσει στον όμιλο περίπου 30 επιπλέον εργαζόμενους.

Κων/νος Γεράρδος: Αφετηρία μιας σειράς επενδυτικών κινήσεων

Ως δυνατή αφετηρία μιας σειράς επενδυτικών κινήσεων που μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα τοποθετήσουν το Πλαίσιο ένα βήμα πιο μπροστά απ'' ότι είναι σήμερα χαρακτήρισε το superstore στην Αγία Παρασκευή ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κων/νος Γεράρδος.

Κάνοντας μια μίνι αναδρομή, συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν ο κ. Γεράρδος υπενθύμισε πως «το 1969 ο Γιώργος Γεράρδος ανοίγει ένα μαγαζί στη Στουρνάρη. Ήταν ένας εργαζόμενος, με 12 τμ. κατάστημα. Μετά από 49,5 χρόνια, ο ένας εργαζόμενος έγιναν 1.300 και τα 12 τμ έχουν γίνει 37.000 τμ».

Μιλώντας για το κατάστημα επισήμανε πως «είναι ένα επετειακό, εορταστικό κατάστημα, γιατί σε περίπου έξι μήνες το Πλαίσιο κλείνει 50 χρόνια, δηλαδή μισό αιώνα. Υιοθετεί μία διαφορετική σχεδιαστική ταυτότητα και δημιουργεί μία νέα εμπειρία, ενώ έχουμε αλλάξει όλη τη σχεδιαστική ταυτότητα και τη λογική του ταξιδιού του πελάτη στο κατάστημα. Είναι πολύ πιο ελεύθερο, πολύ πιο στοχευμένο στο να ανεβάσει τη διάθεση, να δώσει νέες ιδέες και νέες εμπειρίες», σημείωσε.

Μιλώντας για το λιανικό εμπόριο ο κ. Γεράρδος στάθηκε στις κοσμογονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα διεθνώς, «συντελείται πραγματικά μία αναγέννηση σε κάθε κλάδο και σίγουρα αλλάζει το retail άρδην, από τα θεμέλιά του.

Όλοι οι retailers πρέπει να αλλάξουν την αποστολή τους. Να αλλάξει, δηλαδή, η έννοια του καταστήματος, η αποστολή του ίδιου του καταστήματος. Αντί να έχουμε μία δοσοληψία προϊόντων, πρέπει να έχουμε μία δοσοληψία ιδεών, εμπειριών, εμπνεύσεων και μία αίσθηση κοινότητας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα μεγέθη της Πλαίσιο

Ο κύκλος εργασιών της Πλαίσιο Computers στη χρήση του 2017 διαμορφώθηκε στα 286 εκατ. ευρώ από 283 εκατ. ευρώ το 2016, ενισχυμένος κατά 1%. Το 2ο εξάμηνο του έτους ήταν εξαιρετικά καλύτερο από το πρώτο.

Η εταιρεία πέτυχε ενίσχυση του EBITDA κατά 5,9% στα 10,7 εκατ. ευρώ από 10,1 εκατ. ευρώ, ενώ ισχυρή ώθηση έδωσε η πολύ επιτυχημένη σχολική περίοδος με 330.000 συναλλαγές, ο υπερδιπλασιασμός των πωλήσεων της Black Friday αλλά και οι καλές επιδόσεις των εορτών των Χριστουγέννων.

Υπήρξε ανάκαμψη των κερδών προ φόρων σε διψήφιο ποσοστό και έφτασαν στα 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 9,5% στα 4,9 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος της χρήσης του 2017 καταγράφηκαν λειτουργικές ταμειακές ροές 12 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας το ήμισυ της χρηματιστηριακής αξίας του ομίλου (σ.σ. στα 89 εκατ. ευρώ).

Το προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση του 2017 διαμορφώνεται στα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.