Πηγές ΥΠΟΙΚ για κραχ: Υπεραντέδρασαν οι αγορές

Πηγές ΥΠΟΙΚ για κραχ: Υπεραντέδρασαν οι αγορές

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στο κλίμα που δημιούργησε ένα δημοσίευμα του Bloomberg απέδωσαν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών το σημερινό sell off των μετοχών των τραπεζών στο χρηματιστήριο. Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ουσιαστικά οι αγορές «υπεραντέδρασαν, όπως κάνουν πάντα» και δημιουργήθηκε ένα κλίμα που είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των μετοχών. Με άλλα λόγια το Υπουργείο Οικονομικών -κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΕΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατάθεση του Προϋπολογισμού- επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, λέγοντας ότι «μπορούμε να το διαχειριστούμε».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους βουλευτές ότι στις 15 του μήνα θα κατατεθεί το ελληνικό σχέδιο στην Κομισιόν και περίπου στο τέλος του μήνα θα υπάρξει πιθανότητα λευκός καπνός. Τους  διαβεβαίωσε επίσης ότι θα έρθει και νόμος που θα ακυρώνει την περικοπή τους μέχρι τέλους του έτους. «Όλες οι χώρες καταθέτουν Κομισιόν το σενάριο βάσης στις 15 του μήνα. Η πρόταση μας θα δείχνει να μην υπάρχουν μειώσεις γιατί το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό», τόνιζαν μετά τη συνεδρίαση πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.  

Ζήτημα τέθηκε σχετικά με το αφορολόγητο, ωστόσο η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι το μέτρο είναι για το 2020 και τότε θα το δούμε. Δηλαδή παρέπεμψαν για το μέλλον μια ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση αν και εφόσον…

Παράλληλα, ακούστηκαν και φωνές για την αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, αλλά μια οποιαδήποτε κίνηση θα γίνει με βάση το υπερπλεόνασμα.