Philip Morris: Η επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος

Philip Morris: Η επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος

Στα νέα προϊόντα της Philip Morris International και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων ήταν επικεντρωμένη η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της PMI, The Cube, στο Neuchâtel, της Ελβετίας και η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η Επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος χωρίς καύση». Εισηγητές ήταν ο Δρ. Μάρκους Νόρντλουντ, MSc Engineering Physics και  PhD Fluid Mechanics, η Δρ. Τζιζέλ Μπέικερ, διδάκτωρ Βιομετρίας και Επιδημιολογίας και ο Δρ. Πίτερ Χάρπερ, ογκολόγος.

Ο κ. Νόρτλουντ επικεντρώθηκε στο θέμα της μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης νόσου που σχετίζεται με το κάπνισμα για τους χρήστες εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος σε σχέση με όσους καπνίζουν τσιγάρα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, με τη χρήση των εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος οι χρήστες αποφεύγουν τις 6.000, περίπου, τον αριθμό χημικές ουσίες που παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου.

Η Δρ. Μπέικερ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιαπωνίας όπου από το 2016 σταδιακά έχει μειωθεί η πώληση τσιγάρων αλλά όχι , συνολικά , η πώληση προϊόντων καπνού, καθώς ανεβαίνουν οι πωλήσεις προϊόντων εναλλακτικού καπνίσματος. Ταυτόχρονα, όμως, βάσει στατιστικών ερευνών έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με νοσήματα που είναι συνδεδεμένα με το κάπνισμα.

Όπως, ακόμη, επισημάνθηκε, ότι το 70% των καπνιστών που σταμάτησαν το κάπνισμα και γύρισαν σε προϊόντα θέρμανσης καπνού (ηλεκτρονικά τσιγάρα) δεν επέστρεψαν στο κάπνισμα κανονικού τσιγάρου με τα όποια οφέλη για την υγεία τους.

Τα ευρήματα κλινικών ερευνών

Από την πλευρά του ο Δρ. Χάρπερ αναφέρθηκε στην επιστήμη που υπάρχει πίσω από τα προϊόντα  εναλλακτικού καπνίσματος και κατά πόσο αυτά μπορούν να συμβάλουν στην μείωση των καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων καθώς η μείωση των επιβλαβών ουσιών είναι μεγάλη σε σχέση με αυτή που υπάρχει στα τσιγάρα.

Και οι τρεις ομιλητές επεσήμαναν, ακόμη, ότι κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση από τους καπνιστές προϊόντων θέρμανσης καπνού (THS) και όχι καύσης έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Παράλληλα, ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι η τάση για χρήση από μη καπνιστές προϊόντων εναλλακτικού καπνίσματος είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με το τσιγάρο.

Ακόμη, όπως πρόσθεσαν οι ομιλητές επιστημονικές δοκιμές σε κλειστούς χώρους με χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, έδειξαν ότι δεν υπάρχει ουδεμία επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα.