Περισσότερες αθετήσεις πληρωμών στην αγορά ακινήτων της Κίνας βλέπει η Goldman Sachs

Περισσότερες αθετήσεις πληρωμών στην αγορά ακινήτων της Κίνας βλέπει η Goldman Sachs

Περισσότερες αθετήσεις πληρωμών στον ήδη επιβαρυμένο τομέα της κινεζικής αγοράς ακινήτων αναμένει η Goldman Sachs καθώς είκοσι δύο εκδότες ομολόγων υψηλής απόδοσης, που όλοι σχετίζονται με τον τομέα ακινήτων, είτε έχουν αθετήσει τις πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ είτε ανέβαλαν την αποπληρωμή, προσφεύγοντας σε ανταλλαγές ομολόγων από την αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής τράπεζας. 

«Δεδομένης της ανάκαμψης των πιέσεων, αυξάνουμε την πρόβλεψη για το ποσοστό αθέτησης πληρωμών στο 31,6% (από 19,0% προηγουμένως)», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs, σύμφωνα με το CNBC.

Όπως αναφέρει με το αμερικανικό δίκτυο, επικαλούμενο εκτιμήσεις της Moody's, τα ακίνητα και οι συναφείς βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομίας της Κίνας.

Το Πεκίνο προσπάθησε να περιορίσει την κερδοσκοπία στην κάποτε ακμάζουσα αγορά ακινήτων του. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στη μείωση της εξάρτησης των κατασκευαστών ακινήτων στο χρέος, προκειμένου να αναπτυχθούν. Ορισμένες εταιρείες έχουν προσαρμοστεί, αλλά άλλες όπως η Evergrande έχουν θορυβήσει τους επενδυτές με το μέγεθος του χρέους τους και τις πιθανές συνέπειες από μια μεγάλης κλίμακας χρεοκοπία.

Από τον Μάρτιο, η ηπειρωτική Κίνα αντιμετώπισε το χειρότερο ξέσπασμα Covid των τελευταίων δύο ετών, με αποτέλεσμα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και υποχρεωτική παραμονή στα σπίτια σε πολλά μέρη της χώρας, ειδικά στη Σαγκάη. Σαν αποτέλεσμα οι πωλήσεις ακινήτων έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, σε μια ήδη αδύναμη αγορά.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ακινήτων σε 30 μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά 50% από έτος σε έτος τον Μάιο, σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση της Goldman, όπως αναφέρει το CNBC.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group και Kaisa Group λόγω μη πληρωμής ομολόγων.