Περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις περιμένουν έναν χρόνο την επιστροφή ΦΠΑ

Περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις περιμένουν έναν χρόνο την επιστροφή ΦΠΑ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ, με το οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται στα 931 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και δήμοι χρωστούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στην περίπτωση που οι θεσμοί δεν έβαζαν «ρήτρες» στην εκταμίευση των δόσεων την αποπληρωμή μέρους των οφειλών που έχει δημιουργήσει το κράτος. Με την πρακτική αυτή το κράτος διαλύει τις επιχειρήσεις που αδυνατούν όχι μόνο να είναι ανταγωνιστικές αλλά και να επιβιώσουν.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε μερικές μέρες πριν την έξοδο από το πρόγραμμα, τίποτα και κανείς (πλην των κυβερνώντων) δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει αλλάξει κάτι. Και δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα είυπουργειοναι πολύ σκληρά. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι φόβοι του ΔΝΤ αλλά και των Γερμανών για πισωγύρισμα και αθέτηση των μεταρρυθμίσεων τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για όλους τους πολίτες της χώρας. Οι οποίοι, ωστόσο (σ.σ. οι πολίτες), θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ένα έκτακτο βοήθημα αρκεί για να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και εάν με αυτό τον τρόπο περνάμε στην κανονικότητα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων συνολικά ανέρχεται στα 890 εκατ. ευρώ.
• 4.407 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ.
• Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.663 ημέρες, και ακολουθεί η Εφορία Α'' Θεσσαλονίκης με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.395 μέρες. Ακολουθεί η εφορία ψυχικού με μέσο χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ τις 1.222 ημέρες και η Γ' εφορία Πειραιά με 1.109 ημέρες.

Στο σύνολο των εφοριών ο μέσος χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ ανέρχεται σε 4.407 ημέρες

Πάντως, το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ταχύτερης επιστροφής του ΦΠΑ με στόχο να μπει ένα οριστικό τέλος κυρίως στις παλαιές αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, προβλέπεται πλέον ταχύτερη επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ σε διάστημα κάτω των 90 ημερών, με στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και προκειμένου να δείξει η κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας ότι αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της από τα κρατικά διαθέσιμα. Η απόφαση για ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ αφορά, ωστόσο, επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και οι οποίες μεταξύ άλλων δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Με βάση την απόφαση, αυτή η διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις με υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβάλλονται από επιχειρήσεις.