Περισσότερα χρόνια δουλειάς με συντάξεις - ψίχουλα

Περισσότερα χρόνια δουλειάς με συντάξεις - ψίχουλα

Περισσότερα χρόνια δουλειάς με συντάξεις-ψίχουλα φέρνει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό το οποίο στάλθηκε στους θεσμούς. Μάλιστα με το προτεινόμενο σχέδιο όσοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια θα παίρνουν χαμηλότερες συντάξεις σε σύγκριση με αυτούς που εργάζονται λιγότερα χρόνια! Κι αυτό συμβαίνει γιατί με το νέο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, όσο απομακρυνόμαστε από τα 20 χρόνια ασφάλισης, οι μειώσεις αυξάνονται, με τις μεγαλύτερες να έρχονται για όσους φεύγουν με 35 χρόνια!

Ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για έκρηξη φαινομένων μαύρης εργασίας, εφόσον κάποιος αντιληφθεί πως ο,τι δώσει από το 25ο μέχρι το 35ο έτος της εργασίας του δεν θα του επιστραφεί.

Ειδικότερα, στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται ότι από την 1/1/2016 η σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του φορέα κύριας ασφάλισης υπολογίζεται ως το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) και της ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται στις αποδοχές ή στο εισόδημα επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο και κλιμακούμενου, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης, ποσοστού αναπλήρωσης από 0,80% έως 2%.

Οι νέες κύριες συντάξεις θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με όλα όσα ίσχυαν έως σήμερα, αφού το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης θα υπολογίζεται όχι μόνο στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης και τις χαμηλότερες αποδοχές, αλλά και με βάση κλιμακούμενα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης που ευνοούν τους χαμηλόμισθους.

Τι αλλάζει

Με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, οι συντάξεις που θα αποδίδονται στο εξής θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το νόμο 3863/2010. Για παράδειγμα, με το παλιό σύστημα, ένας μισθωτός με 35ετία με μισθό την τελευταία πενταετία γύρω στα 1.500 ευρώ το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 70% και η αποδιδόμενη σύνταξη 1.040 ευρώ. Με το νέο σύστημα, επειδή πλέον θα υπολογίζονται οι μισθοί όλου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας μόνο πενταετίας, ο συντάξιμος μισθός του εργαζόμενου θα είναι μόλις 1.026 ευρώ.

Το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70%, με βάση την κυβερνητική πρόταση, θα είναι για τα 35 χρόνια ασφάλισης, μόλις 38,68%! Έτσι, το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 396 ευρώ. Η προσθήκη σε αυτό το ποσό της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ οδηγεί σε τελικό ποσό σύνταξης στα 780 ευρώ! Δηλαδή, η σύνταξη που βγαίνει με το νέο σύστημα είναι μειωμένη κατά 25%!

Πάντως το νέο ασφαλιστικό προκαλεί κύμα φυγής στη σύνταξη. Όπως παρατηρεί ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, καταγράφεται κύμα φυγής το τελευταίο διάστημα από το ασφαλιστικό -τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα-, καθώς δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος και το πιο πιθανό είναι να ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διατάξεις του νομοσχεδίου να πάνε αναδρομικά από την 1/1/2016.